Potraga za rješenjem rusko-ukrajinske krize, Macron u Kijevu

08.02.2022.

21:00

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Macron i Zelenski

Macron i Zelenski

Foto: Dnevnik / HRT

U potrazi za rješenjem rusko-ukrajinske krize zamah je uzela i diplomacija. Nakon posjeta Moskvi i susreta s Vladimirom Putinom, francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. Međutim, spremnost za crni scenarij NATO i Rusija nastavljaju demonstrirati i intenzivnim vojnim vježbama - ruske snage u Krasnodarskoj pokrajini, a NATO-ovi piloti i mornarica na Jadranu.

Maratonski razgovor s Emmanuelom Macronom u Kremlju ruski je predsjednik opisao kao smislen i koristan u kontekstu rješavanja rusko-ukrajinske krize.

- Francuski me predsjednik šest sati mučio s pitanjima, jamstvima i prijedlozima za rješenje problema. Mislim da je njegova misija plemenita i zahvalan sam mu na njegovim naporima. Što se nas tiče, učinit ćemo sve kako bismo pronašli kompromis koji bi odgovarao svima, kazao je Vladimir Putin.

Dogovorili su se i da će ponovno razgovarati telefonski nakon Macronova susreta s ukrajinskim vodstvom. Naime, francuski je predsjednik nakon Moskve diplomatski pohod nastavio u Kijevu i sastao se s ukrajinskim predsjednikom.

- Predsjednik Putin obvezao se poštovati sporazume iz Minska. Želim vam zahvaliti, predsjedniče Zelenski, što ste tijekom našeg razgovora i Vi jasno potvrdili spremnost da ih poštujete. Ta zajednička odlučnost jedini je put koji će nam omogućiti izgradnju mira i održivog političkog rješenja, poručio je Emmanuel Macron.

- Općenito, baš i ne vjerujem riječima. Smatram da svaki političar može pokazati dobru volju konkretnim djelima. U našem slučaju to su koraci prema deeskalaciji. Kako razumijem, predsjednik Putin je otvoren prema tome, a svakako je i u mogućnosti učiniti nešto u vezi s time, odgovorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Diplomatski napori oko Ukrajine i na drugom kraju svijeta - njemački kancelar Olaf Scholz u Washingtonu prvi se put uživo susreo s predsjednikom Joeom Bidenom koji je kazao kako su "jasno dali do znanja da su s Rusijom spremni nastaviti razgovore u dobroj vjeri."

No za slučaj da diplomacija zakaže, ostaje demonstracija sile. Glasnogovornik Pentagona John Kirby jasno je dao do znanja kako je "primjećeno daljnje jačanje ruskih snaga u Krimu i duž granica s Ukrajinom". Dodao je i "kako nije jasno namjerava li Putin napasti".

Ruski predsjednik Putin je zato precizirao u kojem bi slučaju to učinio: "Ako se Ukrajina pridruži NATO-u i pokuša ponovno zauzeti Krim vojnim putem". Europske zemlje automatski će biti uvučene u vojni sukob s Rusijom, poručio je te dodao kako je svjestan da se potencijal NATO-a i Rusije ne može uspoređivati, ali i dodao "da je Rusija jedna od vodećih nuklearnih sila".

Prve američke snage stigle su u Rumunjsku kao pojačanje NATO-ovim saveznicima na istočnom krilu, a američki vojnici nastavljaju pristizati i u Poljsku. Spremnost za crni scenarij NATO i Rusija nastavljaju demonstrirati i intenzivnim vojnim vježbama - ruske snage u Krasnodarskoj pokrajini, a NATO-ovi piloti i mornarica na Jadranu.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!