Sukob Zapada i Rusije - želja za kompromisom i prijeteće poruke

08.02.2022.

12:34

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Danko Družijanić

Macron s Putinom u Moskvi

Macron s Putinom u Moskvi

Foto: Thibault Camus / Pool via REUTERS

Američki predsjednik i njemački kancelar u Washingtonu, a ruski i francuski predsjednik u Moskvi, razgovarali su o sukobu Zapada i Rusije oko Ukrajine. Iako su istaknuti zajednički interesi i želja da se postigne kompromis, bilo je i pomalo prijetećih poruka.

Iako se nije u Washingtonu razgovaralo samo o Ukrajini i Rusiji, nego i o Kini i zapadnom Balkanu, sigurnosno pitanje istoka Europe je dominiralo. Predsjednik Joe Biden je bio odrješit. 


- Ako Rusija napadne, ako tenkovi i vojska ponovno prijeđu ukrajinsku granicu, onda više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo ga okončati, rekao je. 


Na pitanje kako će to točno učiniti kada znamo da je projekt pod kontrolom Njemačke, odgovorio je: 

- Učinit ćemo to, dajem vam riječ da to možemo učiniti.


Njemački kacelar Olaf Scholz odslušao je kako mu se pred njim poručuje da je Sjeverni tok 2 ipak u milosti Washingtona, i mlako potvrdio da je Njemačka u taboru protiv Rusije.


- Želim biti posve jasan. Sve smo pripremili za moguće sankcije ako se dogodi vojni napad na Ukrajinu. I to se moralo učiniti unaprijed, kako bi Rusija doista shvatila da će biti dalekosežnih teških poteza, rekao je Scholz. 

U Moskvi su istodobno razgovarali Emmanuel Macron i Vladimir Putin. Ruski predsjednik rekao je da je susret bio koristan, dok je Macron apelirao na razum i zajednički interes.


- Sukob nije ni u čijem interesu, ni Rusija ni Europljani ne žele kaos i nestabilnost u vrijeme pandemije, kada su ljudi na kontinentu toliko propatili. Svi čeznu za oporavkom i smirajem. Idući će dani biti odlučujući i nije riječ samo o kršenju granice nego i o teritorijalnoj cjelovitosti, kršenju međunarodnog prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda, poručio je Macron.


Macron je danas u Ukrajini. Dogovorio se s Putinom da se zatim čuju telefonom. Putinova ključna poruka bila ja prilično izravna, pomalo i prijeteća.


- Ako se Ukrajina priključi NATO-u i pokuša vratiti Krim vojnim putem, europske zemlje bit će uvučene u vojni sukob s Rusijom. Naravno, potencijali NATO-a i Rusije ne mogu se uspoređivati, mi to znamo. Ali isto tako znamo da je Rusija jedna od nuklearnih sila. U nekim segmentima, modernom naoružanju, mi smo i ispred nekih zemalja. Ne bi bilo pobjednika. I vi biste mogli biti uvučeni u taj sukob protiv svoje volje, izjavio je Putin. 


Putin je poručio da će Rusija učiniti sve da se postigne kompromis. 


Odgovorit će na dokumente koje su dobili iz Bruxellesa i Washingtona. Kaže da su u njima dvije teme o kojima se može razgovarati. No, one su, kaže Putin, od sekundarne važnosti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!