Najmanje petero mrtvih u potresu magnitude 7,6 na Papui Novoj Gvineji

11.09.2022.

Zadnja izmjena 14:00

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Potres magnitude 7,6 u nedjelju je pogodio Papuu Novu Gvineju i odnio najmanje pet života. 

Stanovnici sjevernih gradova smještenih blizu epicentra izvijestili su o snažnom potresu koji je oštetio zgrade i ceste i pokrenuo klizišta.

Lokalna parlamentarka Kessy Sawang objavila je da je u udaljenim selima u planinama poginulo najmanje dvoje ljudi, a još četvero je u kritičnom stanju te su helikopterima prevezeni u bolnicu.

Sawang je agenciji France Presse rekla da su klizišta prekrila domove i presjekla jedno selo.

U obližnjem gradu Wau lokalna tvrtka je objavila da su trojica njezinih rudara živi zakopani.

Na tom području komunikacija je ograničena te su ceste u lošem stanju, stoga su procjena posljedica potresa i operacije spašavanja otežani.

U spašavanju sudjeluju male aviokompanije i skupine misionara.

Potres se osjetio i u prijestolnici Port Moresbyju, udaljenoj oko 480 kilometara.

Američka geološka agencija prije je objavila upozorenje zbog mogućnosti tsunamija, no poslije je priopćila da je opasnost prošla.

Čelnik Papue James Marape rekao je da je potres bio snažan i savjetovao oprez, no dodao je da očekuje da će šteta biti manja nego 2018. kad su potresi odnijeli više od 150 života.

Ipak, ukupne posljedice potresa u nedjelju još nisu poznate. Potres je bio na dubini od 61 kilometara. Papua se nalazi na pacifičkom vatrenom prstenu te su potresi ondje česti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!