Potres u BiH - prva žrtva u Stocu; u Mostaru i Čapljini ima urušavanja

23.04.2022.

00:08

Autor: HRT/Hina

Nakon potresa u BiH

Nakon potresa u BiH

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Nekoliko osoba je ozlijeđeno u Stocu nakon potresa u 23.07 u Bosni i Hercegovini. Iz bolnice u Mostaru potvrdili su da je ozljedama podlegla 28-godišnja žena, na čiju se obiteljsku kuću obrušila stijena. Potres je bio magnitude 6.1 prema Richteru, a epicentar u Stocu. Osjetio se diljem BiH - u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Trebinju, Bileći, Ljubinju... Brojni građani istrčali su na ulice. Iz Mostara i Čapljine javljaju da ima manjeg urušavanja te problema s opskrbom električne energije. Potres se jako osjetio u cijeloj regiji. 

Mediji navode da su osobe ozlijeđene nakon što im se stijena odronila na obiteljsku kuću za vrijeme potresa te su prebačene u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Načelnik Općine Ljubinje Stevo Drapić rekao je da je materijalna šteta zabilježena na stambenim objektima i općinskim zgradama te da službe Civilne zaštite provjeravaju stanje na terenu.

U Mostaru je veliki broj uznemirenih građana istrčao na ulice jer su se objekti snažno tresli, a sve je trajalo dulje vrijeme.

Obrušilo se više crijepova na ulice te dimnjaka, a zabilježene su i štete na automobilima. 

Sarajevska policija i vatrogasci navode da nisu imali intervencije i da nemaju informacija o materijalnim štetama i eventualno ozlijeđenim osobama, navodi Dnevni avaz.

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a izvijestila je potom da je nakon razornog potresa u BiH u 23.07 magnitude 6.1 po Richteru, zabilježen umjereni potres na istom epicentralnom području nedaleko Ljubinja u BiH. Magnituda tog potresa iznosila je 3.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice. 

Federalni hidrometeorološki zavod priopćio je da je ovo peti najjači potres zabilježen u BiH te najjači u posljednjih 50 godina.

Snažno podrhtavanje tla osjetili su i stanovnici diljem Dalmacije, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!