18:27 / 29.01.2022.

Autor: Dnevnik/Hina/HRT

Superoluja u SAD-u: poginula vozačica, izvanredno stanje, otkazani letovi

New York

New York

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Oko 70 milijuna Amerikanaca bilo je u subotu na udaru povijesne snježne oluje na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, gdje je snažan ledeni vjetar zaustavio promet i usmrtio vozačicu automobila na sjeveru New Yorka.

New York se probudio pod desetak centimetara snijega, a ulicama je fijukao neobično jak vjetar.


Novi gradonačelnik New Yorka Eric Adams posjetio je u subotu ujutro četvrt Bronx, gdje je pozvao sugrađane da ostanu kod kuće upozorivši ih da je "majka priroda sklona činiti što joj se prohtije".

- Ceste su danas skliske i zato budite oprezni. Odjel za sanitarne poslove je prošao njima, no bolje da se sklonite. Ako ne morate izlaziti, najbolje bi bilo da ostanete kod kuće, rekao je Adams.

video thumb

Za države New York i New Jersey proglašeno je izvanredno stanje, a guvernerica New Yorka Kathy Hochul pozvala je stanovnike da ne izlaze bez velike potrebe, ali da ipak napune automobilske spremnike gorivom i osiguraju zalihe vode i deke.

Na sjeveru newyorške metropole, na Long Islandu, već je 25 cm snijega. Područne željezničke linije djelomično su prekinute, a jedna je žena pronađena mrtva u svom automobilu, objavila su tamošnja glasila.


Nacionalna meteorološka služba (NWS) predviđa udare vjetra od 80 do 120 km/h i upozorila je na "gotovo nemoguće uvjete u prometu" na sjeveroistoku SAD-a.

- Vjetrovi pušu oko 80 milja na sat, možda čak i jače, udari vjerojatno i više od 100 milja na sat. Postalo je opasno. Ovo je jedna od najtežih snježnih oluja koje sam dosad vidio. Noćas će oluja vjerojatno biti još jača, bit će strašno, rekao je George iz New Bedforda u Massachusettsu.


NWS ujedno prognozira polarne temperature u noći sa subote na nedjelju i prekid u opskrbi električne energije, uobičajen svake zime, kada električni vodovi pucaju pod naletom vjetra i težinom snijega. U subotu je otkazano oko 3.500 letova u dolasku i odlasku i 700 za nedjelju, objavio je FlightAware.


Ovo je druga snježna oluja ove godine na američkom sjeveroistoku, nakon one početkom siječnja kada je bilo zahvaćeno područje od Georgije pa sve do Quebeca.

Iz Washingtona se za Dnevnik HTV-a javila Branka Slavica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!