Migrantska kriza: Biden prvi puta posjetio granicu s Meksikom

08.01.2023.

22:47

Autor: Hina/HRT/V.G.

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u nedjelju na granicu Sjedinjenih Država i Meksika, kamo se slijeva rekordan broj migranata i koju posjećuje prvi put od početka svog mandata.


Američki predsjednik, kojeg republikanska oporba optužuje da zatvara oči pred tom krizom, sastao se s graničnom policijom u teksaškom gradu El Pasu. Nakon silaska iz zrakoplova dočekao ga je konzervativni guverner Teksasa Greg Abbott koji optužuje demokratskog predsjednika za propusnost granice.

Bidenov posjet južnoj granici SAD-a je prva etapa trodnevnog putovanja u Meksiko posvećenog migracijskoj politici i suzbijanju krijumčarenja droge.

U meksičkome glavnom gradu Joe Biden će sudjelovati na sastanku na vrhu zajedno s meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Bijela kuća je u četvrtak objavila mjere kojima će pokušati rasteretiti granicu, gdje je u studenom uhićeno više od 230.000 ljudi.

SAD i Meksiko su 2021. obznanili da mijenjaju pristup politici borbe protiv zlouporabe droge te da će se usredotočiti na uzroke krijumčarenja, nakon 15 godina isključivo vojne strategije.

Na dnevnom redu razgovora bit će i klimatske promjene te razvoj lanaca opskrbe elektroničkim dijelovima kako bi se smanjila ovisnost SAD-a o Aziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!