Požar se opet aktivirao u Hercegovini zbog vjetra i visoke temperature

22.07.2022.

18:07

Autor: V.K./HRT/Hina

Ponovno se aktivirao požar

Ponovno se aktivirao požar

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski kanader i helikopteri iz BiH uspjeli su u petak privremeno zaustaviti širenje požara dok su djelovali na području planine Čvrsnice u parku prirode Blidinje, no vatra se ponovno aktivirala zbog vjetra i visokih temperatura pa gasitelji mogu nastaviti nemoćno pratiti njegovo širenje.


Oko podneva Kanader CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u deset je navrata nadlijetao izbacujući vodu na planini Čvrsnici gdje je do sada opožareno oko 160 hektara guste borove šume. Vodu je uzimao s obližnjeg Buškog jezera.

Zajedno s kanaderom angažiran je bio i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je izveo 30 operacija.

Nisu međutim uspjeli ugasiti požar koji je zahvatio golemo područje koje je teško pristupačno i ne se može gasiti sa zemlje.

Šef Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović rekao je da su kanader i helikopter pružili golemu pomoć gasiteljima.

- Oni su zaustavili širenje vatre, ali je ponovno vjetar sve aktivirao i sad stanje nije ni malo dobro, rekao je Martinović.

Tijekom dana očekuje se dolazak i helikoptera Oružanih snaga BiH.

Požar na planini Čvrsnici u okviru Parka prirode Blidinje aktivan je od nedjelje, a izbio je na nepristupačnom mjestu najvjerojatnije nakon udara groma.

Šef Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke upozorava da su gasitelji na izmaku snaga, a tijekom dana pućen je poziv za angažiranjem novih dragovoljaca koji bi se uključili u gašenje požara.

Gasitelji su uglavnom angažirani kako bi spriječili širenje vatrene stihije prema vikend naseljima te Masnoj luci, gdje se nalazi i poznata franjevačka crkva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!