Požar u parku prirode u BiH izmaknuo kontroli

18.07.2022.

20:09

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Trevor Bexon / Shutterstock

Požar velikih razmjera na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje u sjevernom dijelu Hercegovine u ponedjeljak je izmaknuo kontroli i širi se golemom brzinom gutajući pred sobom gustu šumu zbog čega će ga jedino biti moguće ugasiti iz zraka.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe iz Posušja Mario Čutura ocijenio je u izjavi za medije kako prijeti velika ekološka katastrofa.


Požar na Blidinju izmiče kontroli. Gori gusta borova šuma. Teren je posve nepristupačan, rekao je Čutura.


Općina Posušje u ponedjeljak je zatražila angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH koji su pak gasili požare u Čitluku i kod Konjica, te se nisu angažirali na gašenju požara na planini Čvrsnici.


Požar na Čvrsnici aktivan je od nedjelje, a u njegovu gašenju sudjeluju planinari, vatrogasci i pripadnici gorske službe spašavanja.


Najvjerojatnije ga je izazvao udar groma.


Prema priopćenju Uprave civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke požar se širi prema jugu u pravcu vikend naselja u parku prirode Blidinje.


Tijekom dana vlasti u BiH zatražile su pomoć od Republike Hrvatske sa slanjem kanadera u gašenju požara na više nepristupačnih lokacija u Hercegovini.


Gasiteljima ne idu na ruku najave meteorologa da slijedi tjedan s temperaturama zraka oko 40 stupnjeva Celzija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!