13:19 / 25.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Predsjednica u New Yorku imala niz bilateralnih susreta

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku je održala niz bilateralnih sastanaka sa svjetskim čelnicima uoči glavne rasprave na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.
U New Yorku je počela glavna rasprava svjetskih državnika na 73. Općoj skupštini UN-a, na kojoj sudjeluje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Sutra će održati govor, a boravak u New Yorku iskoristiti za brojne bilateralne susrete. Razgovarala je i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom koji joj je čestitao na izboru Luke Modrića za najboljeg igrača svijeta.

Grabar-Kitarović s Guterresom: Dijelimo zabrinutost za stanje na JI Europe

East River je ovih dana centar svijeta. Na 73. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda sudjeluje više od 130 državnika, skup prate stotine novinara.Predsjednica je bila na otvaranju Opće skupštine, a boravak u New Yorku iskorištava za brojne bilateralne sastanke. S ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, pak, razgovarala je o rafineriji u Bosanskom Brodu te je dogovorila susret s čelnicima Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije. Zaključili su da je pitanje Agrokora velikim dijelom riješeno.

Još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija kroz što će se omogućiti ne samo povrat duga vjerovnicima, nego i kapital i obrtna sredstva i zarada koja će biti na korist svim zaposlenicima, a posebno i kooperantskim tvrtkama, izjavila je novinarima nakon sastanka.

Predsjednica se uglavnom sastaje s čelnicima nama slabije poznatih i pomalo egzotičnih zemalja. Uz predsjednike Paragvaja i Namibije, sastala se i predsjednikom Kube, nasljednikom braće Castro. On ju je, kaže, pozvao u posjet Kubi. Kaže i da on "svakako želi nastaviti razvoj". "Mislim, svi oni žele nastaviti i produbljivati odnose s Republikom Hrvatskom", Poslijepodne se susreće s turskim predsjednikom Erdoganom, kao i s predsjednikom Angole, Paname te kraljem Jordana.

Predsjednica je danas trebala održati govor u Općoj skupštini UN-a i biti među prvih 20 govornika, ali ga je zbog brojnih bilateralnih susreta premjestila za sutra. Govorit će o važnosti i odgovornosti političkog vodstva u današnje vrijeme, održivom razvoju s naglaskom na zagađenje oceana te o situaciji u Jugoistočnoj Europi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!