BiH: Milanović odlikovao postrojbu Gavran HVO-a i najavio nastavak potpore Hrvatima

03.12.2022.

Zadnja izmjena 20:45

Autor: Vijesti/IMS/Hina/A.S./T.D./HRT

Zoran Milanović u BiH

Zoran Milanović u BiH

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Zoran Milanović uručio je u subotu u Čitluku odličje Trolist Postrojbi za posebne namjene (PPN) Gavran 2 i pri tome najavio nastavak potpore Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost u toj zemlji s Bošnjacima i Srbima. 

Najprije je Milanović položio vijenac i zapalio svijeću poginulim pripadnicima PPN Gavran 2, a zatim je ulicama Čitluka upriličen mimohod s ratnim zastavama postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane. 

Na prigodnoj je svečanosti Peri Barbariću Pepiju, zapovjedniku postrojbe koja je sudjelovala u operacijama koje su uzrokovale oslobođenje Hrvatske te potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH iz Daytona uručio odličje kojim je ovu postrojbu odlikovao za ratne zasluge.  

- Na vas smo ponosni i zahvalni što ste učinili za slobodu Hrvatske. To nikada neće biti zaboravljeno. Vi ste sudjelovali u operaciji Južnog poteza. Bez tog Južnog poteza, bez HV-a, HVO-a i Armije BiH, ne bi bilo Daytona, rekao je Milanović u Čitluku. 

Dodao je da će se Zagreb nastaviti boriti za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata, ali da se neće miješati u unutarnje stvari BiH i uspostavu novih vlasti na temelju nedavnih općih izbora.

- Sada će predstavnici hrvatskog naroda sami odlučiti s kim će i kako će. Na pola posla smo. Moramo postići da nas se poštuje kao državu, rekao je. 

Izrazio je očekivanje da će se prestati s preglasavanjem Hrvata u BiH, te da se oni zadrže u ovoj zemlji. 

- Želim da se ovdje zadržite jer ste vi ponosan i neiskorjenjiv narod. Mi želimo normalan i zdrav suživot sa svojim susjedima i partnerima Srbima i Bošnjacima, dodao je. 

- Ja radim nešto što doživljavam kao duh časti prema hrvatskim braniteljima, hrvatskim borcima za slobodu Bosne i Hercegovine, njihove domovine, ali i hrvatske domovine. Mi smo jedno, jedno u dvije države, rekao je Milanović.  

General Rahim Ademi, koji je bio zapovjednik hrvatskih snaga koje su činile postrojbe HV-a i HVO-a, posvjedočio je da je dogovor o vojnoj operaciji Ljeto 95. na teritoriju BiH, kojim su srpske snage potpuno okružene te je prethodila Oluji, postignut u kući pokojnog ministra Gojka Šuška u Širokom Brijegu.

Naveo je da je golemu ulogu u svim tim operacijama imala postrojba PPN Gavran 2 koja je obilježila 29. godišnjicu utemeljenja.  


Reporter HTV-a Ilko Barbarić javio se iz Čitluka u Dnevnik te rekao kako je danas poseban dan za sve u Hercegovini.

- Svečanim mimohodom nekoliko stotina pripadnika HVO-a, ali i njihovih suboraca iz gardijskih brigada HV-a danas je svečano obilježilo ovaj poseban dan 29. obljetnicu osnutka Postrojbe Gavran 2. Misom i polaganjem vijenaca odana je počast, a vijence su položili predsjednik Milanović, najviši dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i članovi obitelji i udruga. Impresivan je ratni put Gavrana 2 u Domovinskom ratu i prostora koji su rezultirali oslobađanjem hrvatskih prostora u BiH i Hrvatske, rekao je Barbarić.

- Gospodine predsjedniče, u ime svih pripadnika Postrojbe PPN "Gavran 2", u ime svih pripadnika HVO-a, u ime hrvatskog naroda u BiH zahvaljujem se što ste nas počastili svojim dolaskom na obilježavanje naše 29. obljetnice. Zahvaljujem vam što ste prepoznali ulogu, junaštvo i doprinos naše postrojbe u Domovinskim ratu, posebno žrtvu naših poginulih pripadnika koji su svojim životima platili našu slobodu, rekao je Pero Pepi Barbarić, zapovjednik Postrojbe HVO-a za posebne namjene "Gavran 2", Čitluk.

- Izbori su gotovi, završili su. Sada će predstavnici hrvatskog naroda sam odlučiti s kim će i kako će. Tu, po meni taj posao i posao hrvatske izvršne vlasti naprosto zastaje jer ovo je vaša kuća i to su stvari vašeg intimnog prostora. Naš zadatak kao hrvatskog vodstva, kao matične države, da vi iz ovog materijala kojeg ste izborili na demokratskim izborima, iz ovog sukna, možete tkati. Naš posao je da taj magazin ne bude prazan, da imate od čega tkati. Na pola posla smo, rekao je Zoran Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!