12:08 / 03.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Predsjednik SIP-a BiH: Opći izbori bit će održani 2. listopada

Sarajevo

Sarajevo

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Opći izbori u BiH bit će održani 2. listopada jer je to rok kojega definira izborni zakon kakav je sada na snazi, najavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva te zemlje (SIP) Željko Bakalar.

U izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" potvrdio je kako tehničke pripreme za provedbu izbora traju i nastavit će se, a SIP će se ponašati sukladno odredbama važećeg izbornog zakona sve dok se eventualno ne dogovore njegove izmjene. U tom zakonu stoji kako se izbori održavaju prve nedjelje u listopadu osim ukoliko se taj dan ne poklapa s nekim vjerskim blagdanom, što ove godine nije slučaj.

- 2. listopada zakonom je propisani dan za održavanje općih izbora 2022. godine, kazao je Bakalar.

SIP ima obvezu raspisati izbore najkasnije 150 dana prije njihova održavanja, što znači da oni to planiraju učiniti početkom svibnja. Izborni zakon teorijski je moguće promijeniti do tada, no to se mora učiniti u parlamentu, pri čemu je potrebno da izmjene podupre više od polovice zastupnika u Zastupničkom domu, a za eventualne promjene ustava kao sastavnog dijela novog političkog dogovora o izbornim pravilima bila bi potrebna potpora dvije trećine zastupnika.

Intenzivni pregovori o izmjenama izbornog zakona, koji traju od sredine 2021., do sada nisu dali rezultate, a ključni su problemi novi model izbora članova Predsjedništva BiH, ali i zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH kao i ovlasti tog tijela. 

Jedan od oporbenih čelnika Fahrudin Radončić najavio je kako bi narednog tjedna mogao uslijediti novi krug pregovora, ali je istaknuo kako sve ovisi o spremnosti HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na dogovor.

Predsjednik SIP-a Bakalar potvrdio je kako, bez obzira na te pregovore, tehničke pripreme za provedbu listopadskih izbora traju. Trenutačno se u ovom tijelu radi na pripremi provedbenih akata i postupku javnih nabavki izbornog materijala, uključujući tu tiskanje glasačkih listića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!