EU na COP27 obećao više od milijarde eura Africi za prilagodbu promjeni klime

16.11.2022.

Zadnja izmjena 20:15

Autor: V.K./HRT/Hina

COP27

COP27

Foto: Emilie Madi / REUTERS

Europska unija i neke države članice uplatit će više od milijarde eura pomoći Africi da se prilagodi promjenama klime, objavio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u Egiptu.

- Zajedno, Europska unija i četiri države članice - Danska, Francuska, Nizozemska i Njemačka - osigurat će više od milijarde eura da pomognu prilagodbu Afrike, najavio je Timmermans na klimatskom summitu COP27 u ljetovalištu Šarm-el-Šeik.

Ta inicijativa mora pokrenuti nove i postojeće programe prilagodbe, priopćila je Komisija ne navodeći koliki je postotak novih programa.

Taj novac poslužit će za prikupljanje podataka o klimatskim rizicima, zatim za jačanje sustava ranog upozorenja stanovništva na neposrednu katastrofu te pomoć u prikupljanju novca - uključujući iz privatnih izvora - za borbu protiv klimatskih promjena.

Dio novca usmjerit će se na pokriće gubitaka i šteta koje pretrpi kontinent.

Upravo je financiranje "gubitaka i šteta" koje trpe zemlje juga jer su najizloženije klimatskim promjenama tema koja je temeljna jabuka razdora među sudionicima summita COP27.

Europska unija objavila je da će 60 milijuna eura biti specifično određeno za pokrivanje šteta.

Timmermans je s druge strane odbacio prijedlog skupine G77+Kina koja okuplja više od 130 zemalja u usponu te siromašnih zemalja o osnutku specifičnog financijskog fonda za kompenzaciju šteta.

Rekao je tada da će EU iznijeti vlastiti prijedlog.

Prijedlog koji je iznijela skupina G77+Kina "polazi od situacije kakav je postojala prije 30 godina, a ne iz 2022. i zato ako krenete iz 1992. zemlje koje danas imaju goleme financijske izvore i imale su velik ekonomski rast, bile bi izuzete i ne bi trebale uplaćivati u fond iz kojeg bi se pomagalo najranjivijima. Mislim da je to neprihvatljivo", rekao je Timmermans novinarima.


Pregovarači na summitu COP27 još daleko od čvrstog klimatskog sporazuma

Države su u srijedu daleko od dogovora o obrisima sporazuma na summitu COP27 u Egiptu, a država domaćin pozvala je pregovarače da riješe razlike u stajalištima prije vikenda.

Ishod konferencije u Šarm el-Šeiku test je odlučnosti svijeta da se uhvati ukoštac s globalnim zagrijavanjem jer druge krize, od ruskog rata u Ukrajini do potrošačke inflacije, odvlače međunarodnu pozornost.

Čelnici skupine razvijenih država G20 objavili su u srijedu deklaraciju u kojoj izražavaju potporu globalnom cilju da se ograniči zagrijavanje na 1 i pol Celzijev stupanj, postupno ukine ugljen te ubrza financiranje protiv klimatskih promjena.


Izaslanici na COP27 bili su oduševljeni govorom novoizabranog brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, koji je obećao da će ponovno uključiti državu s amazonskom prašumom u međunarodne napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Ali među pregovaračima u Egiptu ostale su duboke podjele, upozorava posebni predstavnik egipatskog predsjedništva COP27 Wael Aboulmagd.

- Mislim da imamo veći broj dugotrajnih problema od uobičajenog, rekao je.

- Nadali smo se da ćemo u sadašnjim okolnostima vidjeti veću spremnost za suradnju i prilagodbu, rekao je.

Dužnosnik upućen u pregovore rekao je da i dalje postoje podjele oko pitanja, uključujući trebaju li bogate države uspostaviti fond za pokrivanje nepopravljive štete uzrokovane klimatskim promjenama, jezik koji se bavi korištenjem fosilnih goriva i treba li 1 i pol Celzijev stupanj ostati eksplicitna ciljana granica za zagrijavanje planeta.


Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry rekao je u subotu da se nekoliko država opire spominjanju cilja od 1 i pol stupnja u službenom tekstu summita COP27, ali nije ih imenovao.

Znanstvenici kažu da je potrebno zadržati porast prosječne globalne temperature na stupanj i pol kako bi se spriječili najgori učinci klimatskih promjena. 

Dužnosnik Europske unije rekao je da bi podrška G20 za 1 i pol Celzijev stupanj mogla povećati izglede da će pregovarači u Egiptu također postići cilj.


No dužnosnik je upozorio da je "sigurno samo kada je stupanj i pol utvrđen u glavnoj odluci", misleći na ono što će biti temeljni politički dogovor postignut na summitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!