Pregovori Rusija-NATO, Rusija traži konkretne odgovore na sigurnosna pitanja

09:47 / 12.01.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Pregovori NATO-Rusija

Pregovori NATO-Rusija

Foto: Dusko Mirkovic / Pixsell

Predstavnici NATO-a i Rusije održat će danas sigurnosne pregovore u jeku krize na istočnoj ukrajinskoj granici, nakon što se napredak na sličnim ovotjednim sastancima pokazao teško dostižnim. Moskva ne postavlja ultimatume u pregovorima sa Zapadom već traži konkretne odgovore na sigurnosna pitanja koja je muče, priopćeno je iz Kremlja.

Rusija želi jamstva da se NATO neće širiti dalje na istok, da će smanjiti snage i oružje u Europi, kao i da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u - što je glavna crvena linija za Savez i Kijev.

Razgovori SAD-a i Rusije održani u ponedjeljak u Ženevi nisu urodili plodom.

- Ne pregovaramo s pozicije sile, nema i ne može biti mjesta za bilo kakve ultimatume. No situacija je, glede paneuropske sigurnosti i naših nacionalnih interesa, dosegla kritičnu točku i ne možemo je dalje samo odgađati, a pitanja koja nas zabrinjavaju traže konkretne odgovore, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov također ponavlja da je Rusija spremna direktno pregovarati s Ukrajinom, pod uvjetom da se ispune obveze iz postojećih sporazuma.

NATO tvrdi da su brojni ruski zahtjevi dostavljeni u prosincu neprihvatljivi, uključujući poziv za smanjivanje aktivnosti Saveza na razinu iz 90-ih te obećanje da neće primati nove članice.

Na pitanje o mogućem članstvu Finske u NATO-u, Peskov je odgovorio da NATO služi kao "instrument konfrontacije" te da Rusiju zabrinjava svako proširivanje Saveza.

Očekivanja od razgovora su mala, ali NATO se nada da će uvući Moskvu u kontinuirani dijalog i spriječiti vojnu eskalaciju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ovog tjedna da bi dogovor za nove sastanke bio dobar ishod.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zaprijetili su sankcijama u slučaju invazije. Moskva kaže da nema planova za agresiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!