Prekid vatre između Kirgistana i Tadžikistana zasad se uglavnom poštuje

17.09.2022.

08:34

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sukob između Tađikistana i Kirgistana

Sukob između Tađikistana i Kirgistana

Foto: Kyrgyz Border Guard Service / Handout via REUTERS

Nakon intenzivnih borbi u petak, tijekom noći na subotu ni Kirgistan ni Tadžikistan nisu izvijestili o većim incidentima, što pokazuje da se drže dogovora o prekidu vatre, osim što je kirgistanska granična policija navela da je jedno njihovo selo nakratko granatirano.

Dvije bivše sovjetske republike sukobile su se ovoga tjedna na granicama optužujući jedna drugu za korištenje tenkova, minobacača, raketnog topništva i jurišnih bespilotnih letjelica u napadima na pogranična naselja.

Problemi oko granica u zemljama središnje Azije uglavnom potječu iz sovjetske ere kada je Moskva pokušala podijeliti regiju između skupina čija su naselja često bila smještena među onima drugih etničkih grupa.

Kirgistan, koji je u petak izvijestio o 24 poginula i desecima ranjenih, izvijestio je da je jedno pogranično selo u subotu rano ujutro, nakon mirne noć, pet minuta gađano minobacačima.

Tadžikistan nije dao službenu izjavu o broju svojih žrtava, no sigurnosni izvori navode da je u petak ubijeno najmanje sedam ljudi.

Tadžikistanska granična policija priopćila je u petak da su kirgistanski helikopteri i bespilotne letjelice napali nekoliko tadžikistanskih sela.

Tadžikistanske sigurnosne službe navode da šefovi sigurnosti obiju zemalja u subotu nastavljaju s pregovorima kako bi riješili sukob.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!