10:09 / 29.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Premijer Federacije BiH na ispitivanju zbog spornih kineskih respiratora

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novalić ima status uhićenika, kao i još dvije privedene osobe, piše portal "Dnevnog avaza" pozivajući se na neimenovane izvore.
Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić proveo je noć na policijskom ispitivanju u sklopu istrage o sumnjivoj nabavi respiratora za bolnice u tom entitetu, objavili su lokalni mediji.

Novalić ima status uhićenika, kao i još dvije privedene osobe, piše portal "Dnevnog avaza" pozivajući se na neimenovane izvore.

Uz njega su u četvrtak poslijepodne privedeni i Fahrudin Solak, ranije suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH, te Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina" koja je bila posrednik u kupnji respiratora. Mediji prenose kako policija sada čeka odluku tužitelja o tome hoće li biti pritvoreni.

Istraga je otvorena u travnju nakon što se ispostavilo kako je "Srebrena malina" kupila 100 respiratora u Kini za 5,3 milijuna eura, znatno više nego što se na slobodnom tržištu mogu nabaviti uređaji europskih proizvođača.

Ispostavilo se kako su nabavljeni strojevi koji se koriste u vozilima hitne pomoći i ne mogu se rabiti na bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.

Ugovor o kupnji respiratora izravnom su pogodbom sklopili Solak i Hodžić, no sada se ispituje je li i kako u to bila uključena vlada Federacije odnosno Novalić.

On je zbog afere prije otpustio predstojnika svog ureda Muhameda Ganibegovića za kojega se utvrdilo kako se nakon otvaranja istrage tajno sastajao s Kadrijom Kolićem, odvjetnikom koji zastupa Hodžića.

Novalić je kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) za predsjednika entitetske vlade izabran još 2014., no i dalje je na dužnosti jer dosad nije formirana nova vlada na temelju rezultata izbora 2018. godine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije je najavio kako je Novalić kandidat za još jedan premijerski mandat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!