"Prikrivena" podvarijanta omikrona BA.2 pronađena u pet afričkih zemalja

03.02.2022.

16:22

Autor: M.Š./Hina/HRT

Cjepivo - ilustracija

Cjepivo - ilustracija

Foto: Kai Pfaffenbach/File Photo / REUTERS

Podvarijanta omikrona pod nazivom BA.2 pronađena je u pet afričkih zemalja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak, dodajući da znanstvenike zabrinjava to što je riječ o varijanti koju je teško identificirati.

- Podvarijanta BA.2 počela je u nekim zemljama, poput Danske, zamjenjivati BA.1 varijantu omikrona koja trenutačno prevladava. Podaci za sada ne pokazuju razlike u težini bolesti koje uzrokuju stara i nova varijanta, izvijestio je WHO.

- Podvarijanta BA.2 pronađena je Bocvani, Keniji, Malaviju, Senegalu i Južnoj Africi, rekla je dr. Nicksy Gumede-Moeletsi na virtualnoj konferenciji za medije, prenosi Reuters.

Gumede-Moeletsi rekla je da su vrlo zabrinuti jer se pokazalo da je podvarijantu BA.2 teško identificirati metodama koje su dosad korištene za razlikovanje originalne od ostalih podvarijanti omikrona.

WHO stoga intenzivno surađuje sa znanstvenim laboratorijima, rekla je Gumede-Moeletsi, te od njih traži da sve uzorke koji nisu označeni kao omikron, šalju na daljnju analizu kako bi se dobio što detaljniji uvid u način širenja podvarijante BA.2.

Podvarijantu BA.1 bilo je nešto lakše pratiti od prethodnih varijanti jer joj nedostaje jedan od tri gena na koje cilja PCR test. Kod svih slučajeva zaraze koji imaju ovo obilježje, automatski se smatralo da je uzrok BA.1.

Podvarijanta BA.2, koju nazivaju i "prikrivenom", nema to obilježje, odnosno ne nedostaje joj taj isti ciljani gen kao kod varijante BA.1.


Stoga znanstvenici ovu podvarijantu promatraju na isti način kao i prethodne varijante, uključujući i deltu, a to znači da prate broj genoma virusa koji se šalju u javne baze podataka kao što je GISAID.

Kao i kod drugih varijanti koronavirusa, infekciju izazvanu podvarijantom BA.2 mogu otkriti kućni testovi, no pritom nije moguće preciznije znati je li riječ o toj varijanti ili nekoj drugoj.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!