17:28 / 15.01.2020.

Autor: S.M./HRT

Priprema li Putin za sebe novu poziciju?

Foto: Dmitry Astakhov/REUTERS

Foto: Dmitry Astakhov/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ruska vlada podnijela je danas ostavku, ali na novoga ruskog predsjednika vlade nećemo čekati dugo.
Ruska vlada podnijela je danas ostavku, ali na novoga ruskog predsjednika vlade nismo dugo čekali. Ta bi funkcija u ruskom političkom sustavu mogla postati značajnija nego dosad, a to potkrijepljuje i nekoliko detalja iz Putinova obraćanja naciji, što je zaokupilo posebnu pozornost analitičara.

Mišustin - novi ruski premijer
Putin o stanju nacije 

Profesor dr. sc. Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti kazao je za HRT-ov web portal kako smatra da se priprema nova pozicija za sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina.

- Promjene koje su se dogodile u Moskvi  govore o tome da najvjerojatnije predsjednik Putin priprema za sebe novu poziciju na kojoj će on i dalje imati najveću političku moć. Najava da parlament može birati samostalno predsjednika Vlade, govori o tome ne da se vlast seli u parlament nego da se omogućava da predsjednik vlade bude imenovan bez izričitog prijeldoga predsjednika države, kao što je to danas u ruskom polupredsjedničkom sustavu, rekao je Caratan.

Istaknuo je i da puno toga ovisi o tome tko će biti imenovan na mjesto predsjednika Vlade.

- Ako se dogodi da na mjesto premijera bude imenovana osoba od čvrstog povjerenja, lojalna predsjedniku države, onda bi se moglo zaključiti da je ovo samo privremeno rješenje do isteka mandata predsjednika države ili do prekida mandata i preuzimanja pozicije predsjednika vlade neposredno nakon parlamentarnih izbora. Oni će doći prije nego što će biti izbori za predsjednika države, naglašava profesor Caratan. 

Ne smatra baš realnom opciju po kojoj Putin više ne bi imao aspiracije na nastavak vlasti. Objašnjava da bi ta opcija mogla biti realna jedino ako se radi o tome da iz bilo kojeg nepolitičkog razloga Putin odluči napustiti poziciju politički najmoćnije osobe u Ruskoj Federaciji. Zaključuje da će Putin postaviti "ne baš jaku osobu na ojačanu poziciju premijera", a potom bi uslijedila "zamjena" pozicija.

Jurišić: Onaj koji bude imenovan premijerom, najvjerojatnije će biti i kandidat za predsjednika Ruske Federacije

Docentica dr. sc. Jelena Jurišić s Hrvatskih studija kazala je da se, prema njenom mišljenju, ne radi o Putinovom utiranju puta za ostanak na vlasti. Dodaje da će onaj koji bude imenovan premijerom, najvjerojatnije biti i kandidat za predsjednika Ruske Federacije.

Jurišić naglašava da je Putin, za vrijeme obraćanja naciji, iznio prijedlog za promjenu Ustava prema kojoj predsjednik države može biti najviše dva puta.

- Putin je složio put za svoga nasljednika, ali i za razvoj Rusije, ističe Jurišić. Pojašnjava da se Putin odužuje za dosadašnji rad dosadašnjem premijeru Dmitriju Medvedevu postavljanjem na poziciju zamjenika predsjednika Savjeta za nacionalnu sigurnost.

- Ali time i jasno pokazuje da to nije osoba koju vidi za svoga nasljednika, naglašava Jurišić. Nije željela špekulirati o tome tko bi mogao biti novi premijer. Kazala je da je krug ljudi koji se spominje dosta širok te vjeruje da će se o svemu više znati nakon imenovanja premijera, što očekuje danas ili sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!