Srbijanski ministar obrane negira tajne dokumente: Laž je da šaljemo oružje Ukrajini

12.04.2023.

10:38

Autor: HRT/Reuters

Procurio dokument Pentagona

Procurio dokument Pentagona

Foto: Joshua Roberts / REUTERS

Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučevic nazvao je u srijedu "lažima" informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini, koje je prethodno objavio Reuters pozivajući se na tvrdnje iz navodnih dokumenata procurjelih u Washingtonu.

Britanska agencija izvijestila je ranije u srijedu da je Srbija, premda jedina zemlja u Europi koja je odbila priključiti se sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, "pristala isporučiti oružje Kijevu ili ga je vec poslala".

Reuters je to prenio navodeći da je riječ o povjerljivom dokumentu Pentagona koji rezimira odgovore europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku, pomoć i oružje, a bio je među desecima povjerljivih materijala objavljenih na društvenim mrežama prije mjesec dana, što se smatra najvećim curenjem američkih tajni posljednjih godina.

Također, Reuters tvrdi da nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenta.

Pod naslovom Europa/Odgovor na aktualni sukob Rusije i Ukrajine, dokument u obliku grafikona prikazuje odgovore 38 europskih vlada na ukrajinske zahtjeve za vojnom pomoci.

Grafikon je, navodi Reuters, pokazao da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala da ce poslati pomoć u oružju ili ju je već poslala.

Srbijanski ministar obrane Vučevic je nazvao lažima informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini te je ocijenio kako je cilj takvih tvrdnji da destabiliziraju Srbiju i uvuku je u sukob koji ne želi.

- Srbija nije prodavala, niti će prodavati, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta, rekao je Vučević u srijedu za ruski portal Sputnjik, a skoro identične su i njegove poruke u priopćenju upućenom kasnije medijima iz Ministarstva obrane.

- Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob, ali mi se dosljedno držimo naše utvrđene politike, rekao je Vučević, inzistirajući da je Srbija do sada više puta demantirala te neistine.

On je naveo da Srbija prodaje oružje trecim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim, ocijenivši kako uvijek postoji mogucnost da se netko oružje na nekakav način nađe i na teritoriju konflikta, ali da to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom.

- To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i načela poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije, rekao je Vučevic za Sputnjik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!