20:23 / 20.03.2021.

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Prosvjedi protiv mjera diljem Europe

Prosvjedi protiv epidemioloških mjera u Londonu

Prosvjedi protiv epidemioloških mjera u Londonu

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

U novom velikom valu COVID-19 ponovno se nezaustavljivo širi svijetom, osim u nekim zemljama koje su već procijepile velik dio stanovništva. Broj novozaraženih raste već četvrti tjedan i trenutačno je u svijetu više od dvadeset i jedan milijun aktivnih slučajeva zaraze. Samo u Europi broj žrtava pandemije premašio je milijun.

U brojnim europskim zemljama suočenima s trećim valom pandemije ponovno prosvjedi protiv epidemioloških mjera. U Njemačkoj i Britaniji prerasli su u sukobe s policijom.

Tko god je mogao, napustio je Grad svjetlosti i njegovu regiju - u kojoj živi više od 21 milijun ljudi. Od danas vrijede nove mjere zatvaranja.

- U pariškoj regiji mjere su kontradiktorne. Policijski sat je skraćen za jedan sat. Dopuštene su sve aktivnosti na otvorenom, kao i kretanje 10 kilometara od mjesta prebivališta. To će ponovno stvoriti probleme i neće zaustaviti širenje virusa, rekla je epidemiologinja Catherine Hill.

Prema toplim krajevima bježe i Nijemci. Njihova zemlja ponovno ima eskponencijalni rast i na pragu je novog zatvaranja. Jedini izbor je cijepljenje i to bez odgađanja. Od sada i u ambulantama obiteljske medicine.

- Moto je cijepiti, cijepiti i cijepiti. Složili smo se da centri za cijepljenje, medicinski djelatnici i logističari rade sjajan posao. Želimo da im se priključe i liječnici opće medicine, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako bi ohrabrila svoje sugrađane, Merkel je spremna i na cijepljenje AstraZenecom.

Skupina austrijskih i njemačkih znanstvenika otkrila je povezanost cerebralne tromboze i cjepiva te britansko-švedske kompanije. U vrlo rijekim slučajevima, cjepivo može pogrešno aktivirati stvaranje trombocita. Češće se javlja kod žena.

- To nisu tipične venske tromboze... nema naznaka ni da je kod ljudi koji imaju promjene u sustavu zgrušavanja krvi povećan rizik za takvu komplikaciju. To je vrlo, vrlo rijetko i dogodit će se samo kod vrlo malog broja pacijenata. Ova klinička slika može se uspješno liječiti. Veoma je bitno brzo postaviti dijagnozu, liječi se antikoagulantima ili davanjem visokih doza imunoglobulina, rekla je Sabine Eichinger, Medicinsko sveučilište u Beču.

Stanje u Bosni i Hercegovini na rubu je katastrofe. Prepune bolnice, mrtvačnice i groblja.

- Ovo je rat bez oružja. Tko nije shvatio radi protiv sebe, najbližnjih i šire zajednice, poručio je Hajrudin iz Sarajeva. 

U Sarajevu je od sinoć na snazi policijski sat. Zatvoreni su restorani i barovi na dva tjedna.

Europska komisija upozorila je AstraZeneca da će zabraniti izvoz njezinih cjepiva ne bude li isporučila količine dogovorene za Uniju. Do sada je zemljama članicama isporučena tek trećinu dogovorenih doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!