Prosvjedi u Kini zbog mjera protiv COVID-a

28.11.2022.

Zadnja izmjena 00:46

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/V.K./B.A./HRT/Hina

Bdijenje za žrtve požara

Bdijenje za žrtve požara

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Gotovo tri godine od početka pandemije, u nekoliko kineskih gradova prosvjeduje se protiv restriktivnih mjera za suzbijanje COVID-a. Val nezadovoljstva pokrenuo se nakon što je deset osoba poginulo, a devet ozlijeđeno u požaru jedne višekatnice. Navodno su ulazna vrata, zbog epidemioloških mjera, bila zaključana, što je vatrogascima onemogućilo da brzo ugase požar.

Novi je val nezadovoljstva potaknut požarom koji je u četvrtak izbio u zgradi u glavnom gradu regije Xinjiang Urumqiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje koje su se počele širiti među korisnicima interneta, da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u lockdownu, što su gradski dužnosnici odbacili.

Stanovnici Šangaja, kineskoga najnaseljenijega grada i financijskog središta, okupili su se u subotu navečer u ulici Wulumuqi, koja je ime dobila po Urumqiju, na bdijenju koje je u nedjelju rano ujutro preraslo u prosvjed.

Dok ih je velika skupina policajaca nadzirala, okupljeni prosvjednici podizali su prazne listove papira, što je simbol prosvjednika protiv cenzure. Nakon toga su, kako pokazuje snimka objavljena na društvenim mrežama, počeli uzvikivati: "Ukinite lockdown u Urumqiju, ukinite lockdown u Xinjiangu, ukinite lockdown u cijeloj Kini!"

U jednom je trenutku, prema izjavama svjedoka na videu, velika skupina okupljenih, u rijetkom istupu protiv kineskoga vodstva, počela vikati: "Dolje Komunistička partija Kine, dolje Xi Jinping, sloboda Urumqiju!"

Policija je u nekoliko navrata pokušala rastjerati mnoštvo, a na objavljenim snimkama vidi se mnoštvo kako policajcima dovikuje: "Služite narodu", "Nećemo zdravstvene kodove" i "Hoćemo slobodu".

Policija pretukla i uhitila novinara BBC-a tijekom prosvjeda

Kineska policija pretukla je i uhitila novinara BBC-a, Eda Lawrencea, koji je pratio prosvjede protiv COVID-a u Šangaju, ali je pušten iz pritvora nakon nekoliko sati, objavio je BBC, prenosi Reuters.

- BBC je iznimno zabrinut zbog tretmana našeg novinara Eda Lawrencea koji je uhićen i vezan lisicama dok je izvještavao o prosvjedima u Šangaju, poručio je priopćenjem glasnogovornik britanskog javnog servisa.

- Zadržan je nekoliko sati. Prilikom uhićenja policija ga je tukla i udarala nogom. To se dogodilo dok je radio kao akreditirani novinar, dodao je glasnogovornik. Dodaju i da nisu dobili vjerodostojno objašnjenje za Lawrenceovo pritvaranje, osim tvrdnje dužnosnika koji su ga kasnije pustili, da su ga uhitili za njegovo dobro u slučaju da je dobio COVID Od gomile.

Karantena unatoč negativnim testovima

Stanovnici Lanzhoua, grada na sjeverozapadu zemlje, u subotu navečer srušili su šatore privremenih COVID-ambulanti, razbili kabine za testiranje te pokrenuli prosvjede na ulici. Prosvjednici na snimkama koje se šire društvenim mrežama tvrdile da su stavljeni u karantenu makar su na testovima bili negativni.

Bdijenja uz svijeće za žrtve požara u Urumqiju održane su na sveučilištima u Nanjingu i Pekingu, dok su studenti pokrenuli tihe prosvjede držeći prazne listove papira.

Korisnici interneta pokazali su solidarnost objavljujući prazne bijele kvadrate na društvenim mrežama WeChat i Weibo. U nedjelju ujutro na Weibou su objave s bijelim kvadratom blokirane.

Među poginulima peteročlana obitelj

Prosjedi protiv kineske vlade bez presedana su u posljednjih deset godina koliko je na vlasti predsjednik Xi Jinping. Otvorena kritika vlasti u toj se zemlji kažnjava strogim zatvorom.

Val građanskog neposluha pokrenuo se tri dana prije u Urumqiju na krajnjem zapadu Kine. Više od tri mjeseca četiri milijuna stanovnika u strogoj je karanteni. Požar je buknuo na 15. katu i proširio se do 21. Među poginulima je i peteročlana obitelj - majka i četvero djece.

- Kad sam čuo vijest, bio sam šokiran... Moja teta je bila kućanica. Cijeli se život brinula za svoju djecu. Zgrada je blizu vatrogasnih postaja, bolnica. Zašto su spasioci stigli prekasno? Četvrt je bila blokirana i nije se moglo prići zgradi. Morali su zaobići sve te zapreke. Kad su stigli, ljudi su već bili mrtvi, rekao je Abdullhafiz Muhammed Emin, rođak žrtava požara.

Broj novozaraženih raste sve više

U Kini sve više raste broj novozaraženih COVID-om, koji je u nedjelju registrirano gotovo 40.000. Zbog toga se u gradovima diljem zemlje uvode lockdown i druge restrikcijske mjere. Dan nakon tragedije Kina je prijavila gotovo 35 tisuća novozaraženih koronavirusom. To je treći rekord od početka epidemije unatoč strogoj karanteni te ograničavanju kretanja i poslovanja.

- Timovi zaduženi za epidemiološku istragu, prijenos zaraze i test nukleinske kiseline trebali bi učinkovito razmjenjivati informacije kako bi mogli biti koordinirani. Zlatni standard od 24 sata ključan je za prevenciju i kontrolu epidemije, rekla je Wang Liping, dr. med., iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Peking se i dalje drži politike potpunoga suzbijanja širenja koronavirusa, unatoč tomu što se javnost sve više protivi mjerama i što one nanose sve više štete drugoj najvećoj ekonomiji u svijetu.

- Prije tri dana uveli su ograničenja u našoj zgradi, a onda su usred noći blokirali vrata daskom da nitko od stanara ne može izaći. Ja sam jutros maknuo tu dasku jer mislim da je to pitanje naše sigurnosti, a i nitko nema pravo blokirati nam vrata. Nakon što sam ih otvorio, pozvao sam policiju i sve prijavio, rekao je Ji Zhang, stanovnik zatvorene zgrade u Pekingu.

- Nismo dobili nikakav službeni dokument da smo u području visokog rizika i da moramo biti u karanteni. Bez njega nam ne bi smjeli zaključavati vrata, rekla je stanarka zaključane zgrade u Pekingu Zoe Zhang.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!