Bjelovar - u spomen na oslobođenje grada te stradale branitelje i civile

29.09.2021.

13:51

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/HRT

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Foto: HRT / HTV

Bjelovar obilježava Dan grada i Dan bjelovarskih branitelja u spomen na 29. rujna 1991. Tada je grad oslobođen od jugovojske, pri čemu je stradalo 17 branitelja i civila, a oštećeno je nekoliko stotina kuća, nakon što je major JNA Milan Tepić u zrak dignuo skladište oružja. Vijence za poginule hrvatske branitelje, među ostalima položio je i premijer Andrej Plenković. U Muzeju Operativne zone i Zbornog područja obišao je postav "Stvaranje Hrvatske države - ratna zona".  

Još jutros u gradskom je središtu počast odana svim poginulim civilima i braniteljima iz ovoga kraja. U 10.43 sirene su podsjetile sve građane na najtragičniji događaj od prije 30 godina. Tada je strašnu eksploziju u skladištu vojnog naoružanja izazvao major JNA Milan Tepić, pri čemu je stradalo 11 hrvatskih branitelja. Njima u spomen, ovo spomenpodručje živi, a lani je temeljito preuređeno. Sinoć je otvoren i poseban muzejski postav u spomen na zborno područje Bjelovar i operativnu zonu Bjelovar, izjavila je za podnevni Dnevnik novinarka Marijana Kranjec.  

- Pobijedili smo armiju koja je ovdje u ovoj vojarni imala 155 tenkova i oklopno-mehaniziranih transportera, 20-ak haubica i više od 6000 pušaka, rekao je Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije. 

-  Nama ništa nije bilo teško. To bi možda trebala biti poruka i za sve ostale, mlade koji i danas pokušavaju otići na nešto bolje. Svugdje se mora raditi, a Hrvatska se mora još izgrađivati, istaknuo je Dinko Tandara, bjelovarski branitelj i ravnatelj u Ministarstvu hrvatskih branitelja. 

Premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na spomen-području Barutana 91. najavio je kako će preostalih 12 kilometara brze ceste od Farkaševca do Bjelovara biti dovršeno u mandatu ove Vlade, a svakako prije sljedećih lokalnih izbora. Na sjednici su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnog razvoja fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Plenković je rekao da je dovršetak brze ceste prema Bjelovaru te nastavak izgradnje trase prema Virovitici jedan od prometnih prioriteta Hrvatske. Podsjetio je i da je Vlada tijekom pandemije koronavirusa pomogla Bjelovarsko-bilogorsku županiju s 209 milijuna kuna, te je tako spriječila zatvaranje radnih mjesta i prijeteći val stečaja.

- Nakon što smo očuvali radna mjesta tijekom pandemije koronavirusa, sada je vrijeme da ih stvaramo. U tom kontekstu Bjelovarsko-bilogorska županija ima veliku priliku za razvoj u okviru projekta Sjever, vrijednog 15 milijardi kuna, koji je pripreman po uzoru na projekt Slavonija, a glavna koordinatorica je ministrica Tramišak, istaknuo je predsjednik Vlade.

Najavio je da će se pronaći rješenje za otplatu kredita za izgradnju nove zgrade bjelovarske bolnice, koji sada opterećuje županijski zdravstveni sustav. 

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da je Bjelovar među deset posto najuspješnijih hrvatskih gradova u povlačenju novca iz europskih fondova, a kao važnije projekte istaknuo je Aglomeraciju, vrijednu 257 milijuna kuna, obnovu Doma kulture, vrijednu 20 milijuna kuna, te izgradnju dječjeg vrtića u prigradskome naselju Gudovcu, vrijednog osam milijuna kuna. Rekao je i da se za projekt izgradnje bjelovarskih toplica, vrijedan 250 milijuna kuna, građevinska dozvola očekuje za mjesec i pol dana, te kako očekuje da će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!