Prva tužba protiv BioNTecha zbog posljedica cjepiva protiv COVID-a

11.06.2023.

13:33

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija, proizvodni pogon BioNTecha

Ilustracija, proizvodni pogon BioNTecha

Foto: Sebastian Christoph Gollnow / PIXSELL/DPA

Farmaceutska tvrtka BioNTech u ponedjeljak će se pojaviti na županijskom sudu u Hamburgu nakon tužbe u kojoj Njemica traži odštetu zbog teških posljedica njihova cjepiva protiv koronavirusa.


To je prva u nizu mogućih tužbi protiv kompanije u Njemačkoj zbog nuspojava cjepiva.

Žena tuži njemačkog proizvođača za najmanje 150.000 eura zbog nanošenja tjelesnih ozljeda i naknade za neodrerđenu materijalnu štetu, stoji u odštetnom zahtjevu koji rješava županijski sud u Hamburgu.

Tužiteljica tvrdi da je zbog cjepiva patila od bolova u gornjem djelu tijela, otečenih nogu i ruku i poremećaja spavanja.

Njezin odvjetnik Tobias Ulbrich rekao je da namjerava osporiti procjenu njemačkog regulatora i Europske agencije za lijekove (EMA) da cjepivo BioNTecha ima pozitivan omjer koristi i štete.

Prema njemačkom zakonu, proizvođači cjepiva i lijekova podložni su tužbi i odštetnim zahtjevima ako "medicinska znanost" pokaže da njihovi proizvodi rade nesrazmjernu štetu ili ako su upute o lijeku pogrešne.

BioNTech, koji je cjepivo Comirnaty razvio u suradnji s američkim Pfizerom, smatra tužbu neutemeljenom. To je cjepivo, ističe tvrtka, primilo 1,5 milijardi ljudi dijem svijeta, uključujući više od 64 milijuna Nijemaca.

Regulatorna agencija priznala postojanje nuspojava


EMA tvrdi da je cjepivo sigurno i da je u prvoj godini pandemije pomoglo da se u svijetu spasi gotovo 20 milijuna života.

EMA, međutim, priznaje da nakon cijepljenja Comirnatyjem postoji mali rizik od razvoja miokarditisa i perikarditisa, dviju vrsta upale srca i da u velikoj većini pogađaju mlade muškarce.

Agencija je dosad primila oko 1,7 milijuna pritužbi zbog nuspojava koje su se razvile nakon primitka cjepiva protiv koronavirusa. Radi se o 0,2 slučaja na 100 primjenjenih doza.

U Europskom ekonomskom prostoru (EEA) primijenjeno je 768 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa.

Najčešće i uobičajene nuspojave cjepiva su glavobolja, groznica, umor i bol u mišićima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!