Prvi brod za Afriku otplovio iz ukrajinske luke

16.08.2022.

09:00

Autor: T.V./HRT/Hina

prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine

prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine

Foto: Igor Tkachenko / REUTERS

Brod Brave Commander napustio je ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od ruske invazije, pokazali su podaci Refinitiv Eikon u utorak.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata zbog zatvaranja crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podiglo globalne cijene hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Ali tri crnomorske luke odblokirane su prošlog mjeseca nakon dogovora Moskve i Kijeva, postignutog uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, što je omogućilo slanje stotina tisuća tona ukrajinskog žita kupcima.

Brave Commander, s 23.000 tona pšenice na brodu, krenuo je u afričku luku Djibouti sa zalihama namijenjenim potrošačima u Etiopiji, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

- Ministarstvo i Ujedinjeni narodi rade na načinima za povećanje opskrbe hranom za socijalno ugrožene dijelove afričkog stanovništva, stoji u priopćenju.

Sedamnaest brodova već je napustilo ukrajinske luke s više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!