07:15 / 24.08.2020.

Autor: V.K./Hina

Pucnjava u afroamerikanca u Wisconsinu izazvala nasilne prosvjede

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

U gradu Kenosha u američkoj saveznoj državi Wisconsin policija je, reagirajući na dojavu o obiteljskom nasilju, pucala na jednog afroamerikanca, koji je ranjen te je sa ozljedama opasnim po život prevezen u bolnicu.
Policija je više puta pucala u leđa afroamerikancu pred očima njegove trojice sinova u gradu Kenoshi u Wisconsinu, rekao je odvjetnik obitelji, a taj događaj je izazvao nasilne prosvjede u tom američkom gradu.

Amerika se oprostila od Georgea Floyda
Jamčevina za policajca koji je ubio Georga Floyda 1,25 milijuna dolara
Prosvjedi u SAD-u prerastaju u pokret za fundamentalne promjene
Prosvjedi u SAD-u traže reformu policije nakon Floydova ubojstva

Žrtva, 29-godišnji Jacob Blake, odvezen je u bolnicu u teškom stanju nakon pucnjave jučer poslijepodne. Blakeov otac rekao je za NBC News da je njegov sin operiran i da je stabilno.

U video snimci koja kruži društvenim mrežama, Blake se kreće prema sivom SUV automobilu, a prate ga dvojica naoružanih policajaca. Čuje se sedam hitaca iz vatrenog oružja nakon što je Blake, koji čini se nije bio naoružan, otvorio vrata automobila.

Ne zna se još jesu li policajci nešto vidjeli u vozilu kako bi opravdali primjenu takve vrste sile. Također nije jasno jesu li pucala oba policajca. Nastala je gužva na mjestu događaja, okupljeni ljudi su bacali cigle i molotovljeve koktele na policiju što je natjeralo vlasti da uvedu policijski sat.

Incident se dogodio tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, 46-godišnjeg afroamerikanca kojeg je ubio policajac u Minneapolisu. Njegovo ubojstvo potaknulo je prosvjede protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma diljem SAD-a.

Bivši američki predsjednik i demokratski predsjednički kandidat na izborima 3. studenog, Joe Biden, zatražio je da policajci odgovaraju za incident.

Brojni prosvjednici promarširali su jučer navečer ulicama Kenoshe, gradu s oko 100.000 stanovnika udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od Chicaga.

Whitney Cabal, jedna od vođa pokreta Black Lives Matter u Kenoshi, poznata na društvenim mrežama kao Billy Violet, osudila je postupanje policije.

- Ovaj grad se neće smiriti dok prosvjednici ne saznaju da je taj policajac otpušten. Nije bilo razloga da se sedam hitaca ispali u leđa muškarca dok mu je u automobilu sjedilo troje djece - rekla je Cabal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!