12:15 / 18.02.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Putin će nadgledati vježbe ruskih nuklearnih snaga u jeku ukrajinske krize

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Alexey Nikolsky / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin nadgledat će u subotu vježbe ruskih nuklearnih snaga koje će uključivati lansiranje balističkih i krstarećih projektila, objavilo je u petak rusko ministarstvo obrane, što je nova demonstracija sile u jeku napetosti oko Ukrajine.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vježbe dio redovite obuke i zanijekao je da su znak eskalacije krize.

Vježbe se održavaju nakon niza manevara ruskih oružanih snaga u zadnja četiri mjeseca koje uključuju raspoređivanje, po procjenama Zapada, više od 150.000 vojnika na granicama Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da će vježbe testirati spremnost vojnog zapovjedništva i kontrole, borbenih skupina, ratnih brodova i nosača strateških projektila, kao i pouzdanost strateškog nuklearnog i nenuklearnog oružja.

Uključivat će Ruske aeronautičke snage, Južni vojni okrug, Strateške projektile, Sjevernu i Crnomorsku flotu.

Ruske strateške raketne snage imaju 50.000 ljudi od ukupno aktivnih 900.000 vojnika, po podacima Međunarodnog instituta za strateške studije objavljenima ovaj tjedan u godišnjem izvješću "Vojna ravnoteža".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!