17:28 / 28.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Putin nezadovoljan odgovorom Zapada vezano za Ukrajinu

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: - / Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da SAD i NATO nisu zadovoljili ruske sigurnosne zahtjeve u vezi Ukrajine, no da je Moskva i dalje spremna razgovarati.

To je prva Putinova reakcija na pismene odgovore Zapada na ruske zahtjeve koju je iznio u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon nekoliko tjedana šutnje o krizi na ukrajinsko-ruskoj granici. Kremlj je objavio da je Putin Macronu rekao da će proučiti pisane odgovore Washingtona i NATO-a ovaj tjedan, prije odluke o daljnjem djelovanju.

- Pozornost je skrenuta na činjenicu da SAD i NATO nisu uzeli u obzir glavnu zabrinutost Rusije, priopćio je Kremlj. Pisani odgovor još nije objavljen, no ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je u četvrtak kazao kako će "javnost uskoro biti upoznata s njim. 

Rusi od Zapada traže da se NATO više ne širi na istok i ne postavlja ofenzivno naoružanje blizu ruskih granica. Moskva želi da se sjevernoatlantske "vojne sposobnosti i infrastruktura vrate na stanje kakvo je bilo prije no što su se bivše države Varšavskog pakta pridružile NATO-u.

- Ključno pitanje je ignorirano kako SAD i saveznici namjeravaju poštivati princip sigurnosnog integriteta, da nitko ne smije osnaživati svoju sigurnost nauštrb sigurnosti druge države, naglasio je Kremlj, koji se često poziva na deklaracije OESS-a koje sadrže ta načela.

SAD i saveznici upozorili su Putina da će Rusija biti snažno i brzo ekonomski sankcionirana ako napadne Ukrajinu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je rekao da Moskva ne želi rat.

- Ako će ovisiti o Rusiji, neće biti rata. Ne želimo ratove. Ali ne želimo ni da se naše interese gazi, da ih se ignorira, rekao je u razgovoru za ruske radio stanice. U petak je kazao kako ne može odbaciti mogućnost da na istoku Ukrajine postoje snage koje žele isprovocirati sukob, prenosi ruska agencija TASS.

- Prema zapadnim podacima, mislim da ima oko 100 tisuća vojnika na prvoj liniji. A režim u Kijevu ne kontrolira većinu tih naoružanih ljudi, kazao je Lavrov.

NATO je u petak objavio da pozorno prati Rusiju, koja je pregrupirala desetke tisuća vojnika u blizini ukrajinske granice. Glavni tajnik Jens Stoltenberg rekao je da je savez spreman pojačati svoju vojnu prisutnost u Europi, a da bi ruska agresija mogla biti i u formi kibernetskog napada, pokušaja puča ili sabotaže.

-Što se tiče NATO-a, mi smo spremni angažirati se u političkom dijalogu. No isto tako smo spremni odgovoriti ako se Rusija odluči na oružanu konfrontaciju, rekao je Norvežanin u Bruxellesu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!