12:14 / 28.01.2022.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik u podne/HRT

Na ukrajinsko-ruskoj granici zatišje pred buru

Na ukrajinsko-ruskoj granici zatišje pred buru

Na ukrajinsko-ruskoj granici zatišje pred buru

Foto: Screenshot / Reuters

Stanje na ukrajinsko-ruskoj granici i dalje je neizvjesno. Američki predsjednik Joe Biden ponovio je kako postoji mogućnost da Rusi napadnu Ukrajinu idući mjesec. S njim je jučer dugo razgovarao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je na Twitteru objavio da su razmatrali zajedničke akcije radi ublažavanja napetosti u odnosima s Rusijom. Istodobno u Moskvi Putinova stranka od njega traži da u Ukrajinu odmah pošalje pomoć u oružju. 

Zatišje pred buru, u ovom slučaju pred vojnu intervenciju. Tako bi se moglo opisati stanje duha na crti razdvajanja na istoku Ukrajine. Ipak, dok su svi fokusirani na taj dio zemlje, neki ukrajinski vojnici strahuju od napada s mora.

Na obali tog mora, u Odesi, različiti pogledi na situaciju. Uglavnom - svima je već dosta priče o mogućem ratu.

- Idu mi na živce toliko da držim strojnicu čak i u toaletu! – kaže stanovnik Odese.

- Neće biti rata. To je samo još jedan način da izvuku novac i drže ljude na kratkoj uzici, bez daha. Jer postoji gomila drugih problema koji nemaju veze s ratom i politikom – smatra stanovnica Odese.

U Moskvi stranka Vladimira Putina, Ujedinjena Rusija, traži od svog vođe da odmah pošalje pomoć u oružju samoproglašenim regijama na istoku Ukrajine.

- To što Ukrajinu opskrbljuju raketama i svim drugim vrstama oružja i što se vojni instruktori šalju na izobrazbu za te sustave, to je velika prijetnja. To je priprema za rat, i to protiv civila. Ukrajinski scenarij pokazuje da Zapad u cjelini podsjeća na doba nacizma – poručuje Vladimir Vasiljev, šef zastupničke skupine Ujedinjene Rusije u Dumi.

Službeno, Putin nije odgovorio na pozive vlastite stranke. Zasad.

Ukrajina ionako optužuje Moskvu da u njezinim separatističkim pokrajinama drži regularne postrojbe Ruske vojske. Kremlj to opovrgava.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!