Putin optužio SAD: "Koriste narod Ukrajine kao topovsko meso"

16.08.2022.

13:13

Autor: Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u utorak Washington za odugovlačenje rata u Ukrajini.

- Situacija u Ukrajini pokazuje da SAD pokušava produžiti ovaj sukob, rekao je Putin, obraćajući se na ceremoniji otvaranja sigurnosne konferencije u Moskvi.


Washington "koristi narod Ukrajine kao topovsko meso", rekao je, kritizirajući Sjedinjene Države zbog isporuke oružja Kijevu.


Putin je optužio Sjedinjene Države i za raspirivanje napetosti u Aziji, opisavši posjet Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kao "temeljito planiranu provokaciju".


U govoru na moskovskoj konferenciji o sigurnosti Putin je kazao i da je sigurnosni pakt AUKUS, dogovoren između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država dokaz zapadnjačkih pokušaja da se u azijsko-pacifičkoj regiji stvori blok po uzoru na NATO.


Njegove su izjave dio narativa što ga Moskva pokušava agresivno progurati, nastojeći opravdati invaziju na Ukrajinu i izgraditi nove globalne saveze da bi se suprotstavila onome što Putin naziva zapadnom hegemonijom i neokolonijalizmom.


I dok zapadne vlade osuđuju invaziju, nazivajući je imperijalnom otimačinom zemlje te su ujedinjene u nametanju niza sankcija Moskvi, Rusija se aktivno 'udvara' zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike očekujući tješnje trgovinske veze, prodaju oružja i viziju novoga "multipolarnog svjetskog poretka".


Ovomjesečni posjet Nancy Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojim teritorijem, "nije bio tek putovanje jedne neodgovorne političarke, već dio svrhovite i svjesne strategije SAD-a čiji je cilj destabilizirati i posijati kaos u regiji i u svijetu", rekao je Putin.


- Istodobno vidimo da Zapad nastoji proširiti svoj blokovski sustav na azijsko-pacifičku regiju po uzoru na NATO u Europi. U tu svrhu oformljuju se agresivni vojno-politički savezi poput AUKUS-a i sličnih.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!