17:26 / 24.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Putin optužio Zapad da želi "okovati" Rusiju

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je službu sigurnosti FSB da se suprotstavi zapadnoj politici "zauzdavanja" koja Rusiju nastoji "okovati" brojnim sankcijama.

Odnosi između Rusije i Zapada posljednjih se godina ustrajno pogoršavaju i na najnižoj su razini od hladnog rata. Nove napetosti slijedile su trovanjem, a zatim i zatvaranjem žestokog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

- Suočeni smo s tzv. politikom zauzdavanja Rusije. Ne radi se samo o normalnom suparništvu u međunarodnim odnosima, već o jednoj stalnoj, dosljednoj agresiji kako bi se poremetio i usporio naš razvoj, izjavio je Putin na godišnjem kongresu FSB-a.

Prema njegovim riječima, Zapad pokušava ekonomskim sankcijama "zauzdati" Rusiju, potkopati njezinu stabilnost i vrijednosti te u konačnici "Rusiju oslabiti i kontrolirati je izvana".
 
U ponedjeljak je Europska unija najavila da će sankcionirati četiri visoka ruska dužnosnika uključena u sudski proces protiv Navaljnog i nasilje nad njegovim pristašama. Više europskih zemalja također je pozvalo da se zaustavi izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, no to Berlin odlučno odbija.

Osim oko slučaja Navaljnog, Moskva i zapadne zemlje suprotstavljene su vezano uz brojna globalna pitanja, uključujući sukobe u Siriji, Ukrajini i Libiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!