Putin pozdravio korisne razgovore s Erdoganom i Raisijem o Siriji

19.07.2022.

Zadnja izmjena 22:28

Autor: V.G./HRT/Hina

 Vladimir Putin, Ebrahim Raisi i Tayyip Erdogan

Vladimir Putin, Ebrahim Raisi i Tayyip Erdogan

Foto: urkish Presidential Press Office / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u utorak "korisnima" trilateralne razgovore u Teheranu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i iranskim Ebrahimom Raissijem o rješenju sukoba u Siriji.

- Susret je bio vrlo koristan... razgovarali smo o ključnim elementima naše koordinacije glede Sirije, rekao je Putin nakon razgovora. Pozvao je dvojicu kolega da posjete Rusiju i sudjeluju na novom sastanku s temom Sirije do kraja godine.

Erdogan je rekao da neće odustati od akcija u Siriji. "Naša borba protiv terorističkih organizacija će se uvijek nastaviti", kazao je.

Rekao je kako očekuje od Rusije i Turske da ga u tome podupru.

Tri zemlje zajednički pokušavaju smanjiti nasilje u Siriji unatoč tome što podržavaju suprotstavljene strane u ratu.

Rusija i Iran najsnažniji su podupiratelji sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava pobunjenike protiv Asada.

Turska prijeti obnovom vojne ofenzive u sjevernoj Siriji, navodeći kao razlog terorističke prijetnje. Ankara već ima pod kontrolom granični prostor na sjeveru Sirije. Rusija i Iran upozoravaju Tursku protiv takve ofenzive.

Iranski je predsjednik pozvao na diplomatsko rješenje rata. "Najvažnije je garantirati teritorijalni integritet i omogućiti sirijskom narodu da odluči o svojoj političkoj sudbini", rekao je Raisi u nazočnosti Putina i Erdogana.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei istaknuo je u utorak da će "bilo kakav napad Turske u sjevernoj Siriji samo pomoći teroristima.. Mi smatramo sigurnost u Siriji i svojom sigurnošću i Turska bi trebala učiniti isto".


Putin: Napredak u pregovorima o izvozu žitarica iz Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak u Teheranu da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na "posredovanju" u tom pitanju, javljaju agencije.

- Želio bih vam zahvaliti na posredničkim naporima, što ste ponudili Tursku kao teren za pregovore o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora, rekao je Putin na sastanku s Erdoganom u Teheranu.

- Zahvaljujući vašem posredovanju, pomakli smo se. Sva pitanja nisu još riješena, to je točno, ali došlo je do pomaka i to je dobra stvar, nastavio je.

Putin i Erdogan stigli su Teheran na razgovore s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem o sukobu u Siriji. No, dvojica predsjednika na sastanku su imali namjeru razgovarati i o pitanju izvoza žitarica iz Ukrajine.

Predsjednici Rusije i Turske razgovarali su o mehanizmima koji će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, a taj izvoz je blokiran ruskom vojnom ofenzivom i zbog toga postoji opasnost od svjetske prehrambene krize.

Rusija, Ukrajina, Turska i UN trebali bi kasnije ovog tjedna potpisati sporazum o ponovnoj isporuci žitarica iz Ukrajine putem Crnog mora.

Sporazum o kojem se pregovara pod okriljem UN-a, ima za cilj da se preko Crnog mora iznese oko 20 milijuna tona žitarica blokiranih u ukrajinskim silosima zbog ofenzive koju vodi Rusija u Ukrajini.

Putin se u Teheranu sastao i s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Ali Hamneijem, naglašavajući bliske veze u svjetlu pritiska zapada zbog rata u Ukrajini.

Ajatolah je rekao Putinu da Teheran i Moskva trebaju ostati budni pred zapadom, te pozvao na dugoročnu suradnju između dvije države, objavila je iranska televizija.

Referirajući se na krizu u Ukrajini, Hamnei je rekao: "Rat je okrutna i teška stvar i Iran nije nimalo sretan što obični ljudi zbog njega pate".

Putinov posjet Teheranu je poruka zapadu o ruskim planovima da ojača bliske strateške veze s Iranom, Kinom i Indijom koje bi joj trebale pomoći da se izbori sa zapadnim sankcijama, ocjenjuje Reuters.

Posjet Teheranu drugi je Putinov službeni put u inozemstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu potkraj veljače. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!