Putin proglasio Sjeverni tok 2 spremnim za izvoz plina

29.12.2021.

19:21

Autor: Hina/HRT

Gas-Pipeline

Gas-Pipeline

Foto: Illustration / Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je Sjeverni tok 2 spreman za izvoz plina, istaknuvši da će to omogućiti pad rekordnih cijena plina u Europi.

Plinovodu, koji je dovršen u rujnu ali se čeka dozvola za rad Njemačke i EU-a, protive se Sjedinjene Države i zemlje poput Poljske i Ukrajine smatrajući da će povećati ruski utjecaj u Europi. Putin je rekao da je jedan ogranak dvocjevnog plinovoda napunjen plinom.

- Zahvaljujem Gazpromu i partnerima na obavljenom poslu i stvaranju ovog velikog dodatnog pravca koji je spreman za početak rada, rekao je Vladimir Putin na sjednici vlade na kojoj je bio šef Gazproma Aleksej Miller

Plinovod vrijedan 11 milijardi dolara izgradila je državna energetska tvrtka Gazprom, a polovicu troškova snosile su europske energetske kompanije. Dozvola za početak rada plinovoda koji se prostire dnom Baltičkog mora između Rusije i Njemačke ne očekuje se prije prve polovice 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!