Putin: Rusija će odgovoriti ako NATO postavi svoju infrastrukturu u Finsku i Švedsku

30.06.2022.

00:25

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Grigory Sysoyev / Pool via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te zemlje pridruže vojnom savezu predvođenom SAD-om.

- Sa Švedskom i Finskom nemamo problema koje imamo s Ukrajinom. Oni se žele pridružiti NATO-u, pa samo naprijed, rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji nakon razgovora sa čelnicima država srednje Azije u Turkmenistanu.

- No moraju shvatiti da prije nije bilo prijetnje, dok sada, ako se tamo razmjeste vojni kontingenti i infrastruktura, mi ćemo morati odgovoriti istom mjerom i stvoriti iste prijetnje za područja s kojih se nama stvaraju prijetnje, rekao je Putin.

Rekao je kako je neizbježno da će se odnosi Moskve s Helsinkijem i Stockholmom pogoršati zbog njihovog članstva u NATO-u.

Među nama je sve bilo u redu, ali sada bi moglo doći do nekih napetosti, a sigurno hoće, rekao je i dodao da je "to neizbježno ako nam prijeti opasnost".

Putin je izjavu dao dan nakon što je Turska, članica NATO-a, odustala od veta na nastojanja Finske i Švedske da se pridruže savezu.

Tri države su na samitu NATO-a, koji se ovoga tjedna održava u Madridu, postigle dogovor kojim su riješene primjedbe i zabrinutosti Ankare, prvenstveno glede odnosa spram kurdskih militantnih organizacija koje Turska smatra terorističkim.

To znači da Helsinki i Stockholm mogu nastaviti s postupkom pridruživanja NATO-u.

Putin je dodao da su ciljevi onoga što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini ostali nepromijenjeni, te da je njezin cilj "osloboditi" istočnu ukrajinsku regiju Donbas i zajamčiti sigurnost Rusiji.

Rekao je da ruske trupe napreduju u Ukrajini i ostvaruju postavljene ciljeve te da vojna intervencija teče kako je planirano.

- Nema potrebe postavljati rok za završetak kampanje, rekao je Putin.

Komentirajući raketiranje trgovačkog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku, ustvrdio je da Rusija ne gađa civilne ciljeve.

U napadu na centar u kojem su se nalazili civili ubijeno je najmanje 18 ljudi, a 60 ih je ranjeno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!