Putin: Strani kupci od sutra ruski plin moraju plaćati u rubljima

31.03.2022.

16:41

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu

Foto: Mikhail Klimentyev / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je izjavio da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od sutra ruski plin moraju plaćati u rubljima, s posebnih računa u posredničkoj banci, poručivši da će isporuka u protivnom biti obustavljena.

Strani kupci s popisa "neprijateljskih država" doznačivat će prema uredbi na poseban račun u Gazprombanku ugovoreni iznos u stranoj valuti, banka će u njihovo ime kupovati rublje i prebacivati ih na drugi poseban račun radi plaćanja plina Gazpromu u rubljima.

Otvaranje posebnog, 'K' računa u Gazprombanku nije uvjetovano prisutnošću predstavnika stranog kupca, navodi se u uredbi.

- Ako uplate ne budu tako provedene, smatrat ćemo da kupac nije podmirio svoju obvezu, uz sve konzekvencije koje iz toga proizlaze. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa ni mi nećemo biti dobrotvorna ustanova, rekao je Putin.

- Drugim riječima, u tom će slučaju postojeći ugovori biti obustavljeni, dodao je ruski predsjednik.

Putin je još prošlog tjedna najavio da će "neprijateljskim zemljama", koje su Rusiji uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, plin naplaćivati u rubljima.

Njegova najava poduprla je rusku valutu koja je nakon ruske invazije na Ukrajinu potonula na najnižu razinu otkada se njome počelo trgovati na tržištima valuta.

Zapadne kompanije i države otklonile su ruski zahtjev, tvrdeći da krši ugovorne odredbe koje nalažu plaćanje u eurima i dolarima.

Ruski predsjednik obrazložio je odluku jačanjem ruskog suvereniteta, istaknuvši da će Rusija podmiriti obveze po svim ugovorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!