"Putin svijetu pokazao da je njegova vojska neučinkovita"

19:23 / 15.05.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Elizabeta Gojan u Odesi, 15.5.2022.

Elizabeta Gojan u Odesi, 15.5.2022.

Foto: HTV / HRT

Naša je ekipa i večeras u Odesi, ukrajinskoj luci na Crnome moru. Ruska agresija odnijela je do sada tisuće života, više od 6 milijuna Ukrajinaca natjerala u izbjeglištvo, a razaranja su ukrajinsko gospodarstvo vratila desetljećima unatrag.

No, kako se čini, Vladimir Putin, za sada, nije ostvario svoje ciljeve.

- Ne, nije. Zato ishod ruskog rata u Ukrajini ostaje pod stalnom sumnjom. No, nema sumnje da je odluka Vladimira Putina o pokretanju invazije jedna od najgorih odluka koju je šef jedne moćne države donio posljednjih desetljeća, rekla je na početku javljanja iz Odese naša reporterka Elizabeta Gojan.

Vladimir Putin koštao je svoju zemlju tisuće vojnika, mladih života, a neki su od njih ročnici.

- Tvrdi da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. No rat koji je pokrenuo zapravo je ujedinio Ukrajinu i povećao njezin nacionalni identitet. Pokazao je Putin svijetu da je njegova vojska neučinkovita. Da su milijarde uloženih dolara u njezinu modernizaciju, zapravo bačeni milijuni dolara. Dao je NATO-u osjećaj jedinstva i svrhe koju savez nije imao desetljećima. A nečlanicama, Finskoj i Švedskoj - razlog za pridruživanje, dodaje Gojan.

- Putin je Europu uvjerio da mora prestati kupovati plin. Zapravo je uveo sam sankcije Rusiji. Zato će sada imati velikih problema, ističe. 

U regiji Odesa silosi su puni žitarica, suncokreta, ječma, repice.

- Stotine tona koje su trebale biti hrana za djecu u Egiptu, Libanonu ili Tunisu.

- Svjetski čelnici, ali i Volodimir Zelenski, mole Putina da odblokira crnomorske luke kako bi spriječili glad milijuna ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!