Baltik se mijenja - Finska i Švedska odlučile da žele u NATO

12:43 / 15.05.2022.

Autor: Andrej Rašljanin/HRT/Hina

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Yves Hrman / Reuters

Finska je i službeno donijela povijesnu odluku o zahtjevu za primanje u NATO. Finski predsjednik i premijerka u obraćanju javnosti rekli su da će time povećati sigurnost svoje zemlje, a izravan je povod za takvu odluku bila ruska agresija na Ukrajinu. I vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u Savezu. Na Twitteru je vijest objavila švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde. No, Turska je za njjihov prijem u NATO postavila tri uvjeta. Istodobno, u Berlinu su se sastali ministri vanjskih poslova zemalja članica Saveza. 

Finska, zemlja sa snažnom vojnom silom i 1300 kilometara granice s Rusijom, službeno želi pristupiti NATO-u. Finski državni vrh nada se - zajedno sa Švedskom. Naime, Vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u NATO savezu. Na Twitteru je vijest objavila švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde

- Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas povijesnu odluku da kaže ‘DA’ zahtjevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Europi u cjelini, napisala je Linde. 

Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-savezu.Govoreći zajedno s finskim predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u u sljedećih nekoliko dana. Dodala je kako su oboje bili u bliskom kontaktu sa zemljama članicama NATO-a i da im sam NATO zahvaljuje na dosadašnjoj potpori.


- Naša odluka da uđemo, zajedno sa švedskom odlukom će utjecati na cijelu nordijsku i baltičku regiju, cijeli sjever. Mislim da će ojačati sposobnosti svih zemalja da se brane. Također će ojačati i NATO na mnogo načina, jer imamo vrlo jake obrambene sposobnosti, poručila je finska premijerka.

Iako zbog COVID-a nije uživo sudjelovao na sastanku ministara u Berlinu, glavni tajnik Saveza videovezom iz Bruxellesa je pozdravio izgledno članstvo nordijskih zemalja.

- To bi bio povijesni trenutak. Njihovo članstvo u NATO-u bi pojačalo našu zajedničku sigurnost, pokazalo da su NATO-va vrata otvorena i da se agresija ne isplati, poručio je Jens Stoltenberg.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman Švedsku i Finsku u Savezu očekuje brzo. One neće morati prolaziti kroz proceduru akcijskog plana za članstvo, jer već sudjeluju u operacijama, ostvarili su sve standarde. Sada je samo pitanje samog članstva i mislim da bi ono moglo biti u narednim mjesecima rješeno, kazao je. 

No, taj bi plan mogla usporiti Turska koja Finskoj i Švedskoj postavlja tri uvjeta za ulazak. Da prestanu podržavati kurdske militantne skupine, pruže sigurnosna jamstva i ukinu zabranu izvoza nekih proizvoda svoje obrambene industrije Turskoj.

- Turska je važan saveznik. Oni izražavaju zabrinutost o kojoj se raspravlja između prijatelja i saveznika. I uvjeren sam da ako ove dvije zemlje u sljedećih nekoliko dana odluče, koliko sam shvatio, tražiti članstvo u NATO-u, da ćemo im moći izraziti dobrodošlicu i pronaći sve uvjete za postizanje konsenzusa, poručio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana.

Summit NATO-a održat će se potkraj lipnja u Madridu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!