16:12 / 12.02.2021.

Autor: Hina

Putnički promet u europskim zračnim lukama pao na razinu iz 1995.

Pad prometa u zračnim lukama

Pad prometa u zračnim lukama

Foto: Frank Rumpenhorst / PIXSELL

Putnički promet u europskim zračnim lukama pao je zbog pandemije COVID-19 u 2020. za 70,4 % i vratio se na razinu iz 1995., pokazuju podaci sektorske organizacije.


Zračne luke starog kontinenta su imale prošle godine 728 milijuna putnika prema 2,4 milijarde 2019., naveo je Međunarodni odbor zračnih luka (ACI Europe).

- Europski aerodromi su se vratili na razine prometa iz 1995., niti jedan sektor sam ne može podnijeti takav udarac, ocijenio je generalni direktor organizacije Olivier Jankovec.

Pozvao je vlade da osiguraju dodatnu pomoć zbog još goreg pada prometa posljednjih tjedana.

Najpogođenije su zračne luke Europske unije, s padom prometa od 73 %.

Zemlje izvan EU-a, ali u okviru ACI Europe, relativno su bolje odoljele uz pad od 61,9 %, pri čemu su predvodile Rusija i Turska, manje zahvaćene ograničenjima putovanja.

Došlo je do poremećaja u poretku glavnih tranzitnih zračnih luka kontinenta prema broju putnika: London-Heathrow, Pariz-Charles-de-Gaulle, Amsterdam-Schiphol i Frankfurt, četiri prva raskrižja u 2019. su nestala s popisa "Top 5" u korist Istanbula, koji je s petog skočio na prvo mjesto.

Još jedna turska zračna luka, Istanbul-Sabiha Gocken je na drugom mjestu, a slijede tri glavna moskovska aerodroma Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!