Radioaktivnost morske vode ispod granice u blizini Fukushime

27.08.2023.

09:54

Autor: T.V./HRT/Hina

Radioaktivnost morske vode ispod granice u blizini Fukushime

Radioaktivnost morske vode ispod granice u blizini Fukushime

Foto: Tom Bateman / REUTERS

Ispitivanja morske vode u blizini japanske nuklearne elektrane Fukushime nisu otkrila nikakvu radioaktivnost, priopćilo je u nedjelju ministarstvo okoliša, nekoliko dana nakon što su vlasti počele ispuštati u more pročišćenu vodu koja se koristi za hlađenje oštećenih reaktora.

Japan je u četvrtak počeo ispuštati vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean, što je izazvalo prosvjede u Japanu i susjednim zemljama, posebice Kini, koja je zabranila uvoz morskih proizvoda iz Japana.

Japan i znanstvene organizacije kažu da je voda sigurna nakon što je filtrirana radi uklanjanja većine radioaktivnih elemenata osim tricija, radioaktivnog izotopa vodika. Budući da je tricij teško odvojiti od vode, voda iz Fukushime se razrjeđuje sve dok razine tricija ne padnu ispod propisanih granica.

Ispitivanje uzoraka s 11 točaka u blizini elektrane pokazalo je koncentracije tricija ispod donje granice detekcije - 7 do 8 bekerela tricija po litri, priopćilo je ministarstvo, dodajući da to "ne bi imalo štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš ".

- Praćenje će se provoditi s visokom razinom objektivnosti, transparentnosti i pouzdanosti kako bi se spriječili štetni utjecaji na ugled Japana, rekao je ministar okoliša Akihiro Nishimura. Ministarstvo će objavljivati rezultate testiranja svaki tjedan tijekom najmanje tri mjeseca, rekao je dužnosnik.

Japanska agencija za ribarstvo rekla je da testovi riba iz blizine postrojenja nisu pokazali nikakve abnormalnosti. Njezin test u subotu nije otkrio mjerljive razine tricija.

Operator elektrane Tokyo Electric Power Co (Tepco) rekao je u petak da morska voda u blizini elektrane sadrži manje od 10 bekerela tricija po litri, ispod granice od 700 bekerela i daleko ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije od 10.000 bekerela za pitku vodu.

Tepco je u nedjelju rekao da nije otkrio nikakvu značajnu promjenu. Prefektura Fukushima također je objavila testove s devet lokacija u blizini elektrane koji su pokazali tricij ispod dozvoljenih granica.

Tepco ima oko 1,3 milijuna tona kontaminirane vode, dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena, u spremnicima kod elektrane. Puštanje prvih 7.800 prostornih metara, što odgovara otprilike tri olimpijska bazena, trajat će oko 17 dana. Procjenjuje se da će trebati oko 30 godina da se sve to ispusti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!