12:24 / 04.11.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik u podne/HRT

Rastu brojke u istočnoj Europi, u SAD-u počelo cijepljenje mlađe djece

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

Diljem istočne Europe raste broj zaraženih i hospitaliziranih. Poziv je isti: "Cijepite se!" U Sjedinjenim Državama cijepljenje je počelo i za djecu od 5 do 11 godina.

U zemljama istočne Europe pandemija ne jenjava. Broj novih slučajeva zaraze raste u Rumunjskoj, Češkoj, Sloveniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini. Zabrinjava i sve veći broj preminulih od posljedica COVID-a.

Ukrajina posljednjih tjedana bilježi rekordne brojeve novooboljelih i umrlih. Vlada je nametnula mjere strogog zatvaranja kako bi smanjila širenje zaraze.

Jučer je nekoliko stotina ljudi blokiralo promet u središtu glavnoga grada Kijeva prosvjedujući protiv ograničenja i obveznog cijepljenja.

- Oni se rugaju našim liječnicima i obiteljima koje su, nažalost, zbog kovida ostale bez rođaka. Vjerujte mi, ovo protivljenje cijepljenju brzo nestaje u jedinicama intenzivne njege, lažne potvrde ondje ne vrijede, poručio je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Liaško

Cijepljenje je u Ukrajini obvezno za zaposlenike u nekim državnim službama, a u određenim područjima, uključujući Kijev - samo cijepljeni ili oni s negativnim rezultatima testa na koronavirus smiju ući u restorane, teretane i javni prijevoz. Prosvjednici poručuju kako je nepravedno da su škole zatvorene, i da se građane "pretvara u mutante".

U Sjedinjenim Državama počeli su cijepiti djecu od 5 do 11 godina. Među tom dobnom skupinom u SAD-u zabilježeno je gotovo 2 milijuna slučajeva zaraze.

Oko 28 milijuna djece cijepiti se može kod pedijatara, u klinikama i ljekarnama. Primit će dvije doze Pfizer-BioNTechova cjepiva. Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da je riječ o prekretnici u borbi protiv pandemije. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!