09:23 / 12.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Vijesti/HRT

Uživo iz Lavova: Ubijene u Mariupolju kremiraju na cesti

Dragan Nikolić

Dragan Nikolić

Foto: Vijesti / HRT

Zapadni obavještajni podaci tvrde da se dio ruskih trupa koje su se povukle iz okolice Kijeva u Bjelorusiju sada upućuje na istok Ukrajine, prema Donbasu. U smjeru strateški bitnog grada Izjuma uočen je ruski konvoj s tenkovima, javio je Dragan Nikolić jutros uživo iz Lavova u HTV-ovoj posebnoj emisiji o ratu u Ukrajini.

Ruskoj vojsci stiže pomoć i iz zaleđa Donecka, i to u vidu topništva. Najnoviji britanski obavještajni podaci tvrde da bi do intenziviranja borbe u Donbasu moglo doći u sljedeća dva do tri tjedna. Trenutačno su velike borbe oko Hersona i Mikolajiva, a isto tako Rusi pokušavaju doprijeti do Kramatorska, grada poznatog po strašnom pokolju civila na željezničkoj postaji.


Rusi inače tvrde da su opet upotrijebili hipersonični projektil Kindžal i uništili još jedno ukrajinsko zapovjedno mjesto u Donbasu. Za to vrijeme ukrajinska strana traži od svojih saveznika teško naoružanje u pomoć. Slovačka tako razmatra moguće slanje svojih 11 borbenih zrakoplova MiG-29.


U Lavov su stigli francuski policajci kako bi s ukrajinskim kolegama sudjelovali u istrazi o ratnim zločinima počinjenima u okolici Kijeva. To je prvi takav strani tim koji dolazi pomoći Ukrajincima. Na tom je tragu i vijest kako su Njemačka, Švedska i Nizozemska obećale 2,5 milijuna eura za međunarodni kazneni sud koji će se baviti istragama mogućih ratnih zločina u Ukrajini. Gradonačelnik Mariupolja kaže da je u tom gradu ubijeno najmanje 10.000, a možda i više od 20.000 ljudi. Oni se kremiraju na cesti u pokretnim krematorijima. 


UN je u međuvremenu izašao s još jednom poraznom statistikom - da je od početka rata u Ukrajini raseljeno ili bez doma ostalo gotovo dvije trećine ukrajinske djece. To je psihološki ožiljak koji će ostati kad rat završi - jer svaki rat jednom mora završiti - na kolektivnoj psihi budućih generacija Ukrajinaca. Ona ekonomska šteta zasad se procjenjuje na i do 600 milijardi dolara.

Cijelo javljanje možete pogledati ovdje:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!