Akrap: Rusiji ne ide dobro, traži se izlazna strategija

07:43 / 07.03.2022.

Autor: U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

Gordan Akrap

Gordan Akrap

Foto: U mreži Prvog / Hrvatski radio

Rat u Ukrajini odnosi sve više civilnih žrtava, propadaju evakuacije građana, ruske snage opkoljavaju sve više gradova kojima prijeti humanitarna katastrofa. Dok jedan od ukrajinskih pregovarača poručuje da su otvoreni za model po kojemu Ukrajina ne ulazi u NATO, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da će svoje ciljeve u Ukrajini postići ili pregovorima ili ratom. S mađarsko-ukrajinske granice u emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" javio se reporter Hrvatskog radija Davor Lončarić, koji je kazao kako je preko vikenda iz Ukrajine izašao manji broj izbjeglica. 


Izbjeglički val se ne smanjuje

- No izbjeglički val se ne smanjuje, procjenjuje se da je preko dvjesto tisuća izbjeglica iz Ukrajine prešlo Mađarsku granicu. Većina izbjeglica su žena i djeca, poručio je Lončarić.

Kako će izbjeglički val izgledati idućih dana, ne može se znati, jer sve ovisi u žestini ruskih napada na ukrajinske gradove. Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske u stalnom je kontaktu s Mađarima, kako bi se Hrvatska pripremila za veći izbjeglički val.

Prema izbjeglicama je postupak kao i u Hrvatskoj, na granici se svi moraju registrirati, te ih se smješta u prihvatne centre, te idu na poznate adrese.

- No, tu je dio i onih koji trebaju smještaj. Koliko je takvih u Mađarskoj, sada nije poznato, naglasio je reporter Hrvatskog radija Davor Lončarić.

Lončarić je istaknuo kako su u Mađarskoj sve humanitarne organizacije odlično organizirane. Ljudi iz Hrvatske koji žele pomoći ukrajinskim izbjeglicama s mađarske granice, svakako neka kontaktiraju mađarske humanitarne organizacije.  

 Akrap: Rusiji ne ide dobro, Rusija nije uspjela u cijelom svom strateškom cilju

Stručnjak za sigurnost s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap rekao je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio što je napao Ukrajinu, jer bi sigurno dobio puno više u pregovorima da nije bilo tog napada.

- Ono što se sada vidi je traženje određene izlazne strategije. Rusiji ne ide dobro, Rusija nije uspjela u cijelom svom strateškom cilju da preuzme Kijev i postavi svoju marionetsku vladu. I da nastavi daljnji prodor, te da okupira Ukrajinu i zauzme njezin teritorij, poručio je Akrap.

Sada je samo u pitanju, što Putin stvarno želi. Akrap je naglasio kako do kompromisa mora doći, te sukob u jednom trenutku mora stati. 

Kuko: Dobro je što su Ukrajinci spremni razgovarati da budu neutralni 

Politolog Siniša Kuko istaknuo je kako je dobro što su Ukrajinci spremni razgovarati da budu nesvrstani, odnosno neutralni što se tiče NATO-a.

- Bilo bi dobro da se o toj neutralnosti razgovaralo i prije. Da se postigao jedan međunarodni konsenzus, da se postigla neutralnost Ukrajine, dodao je Kuko.

Naglasio je kako vjeruje da će Rusi zauzeti jug Ukrajine, a Zapad treba nastaviti pomagati Ukrajincima. Do mirovnog sporazuma trebalo bi doći, ali bit će sigurno dosta zahtjeva.

Kuko vjeruje da će Ukrajina morati učiniti značajne teritorijalne ustupke, kako bi do sporazuma došlo.

Akrap misli da obje strane trebaju napraviti ustupke, te ne vjeruje da će pristati na veliki ustupak svoga teritorija. 

"Kina bi mogla biti strateški pregovarač oko prekida sukoba"

Akrap je dodao kao vjeruje da će Rusi tražiti pregovore, jer se Ukrajinci dobro brane. Rusi su spremni iz nemoći učiniti mnoge zločine. Akrap misli kako je Kina ta koja bi mogla biti strateški pregovarač oko prekida sukoba.

Putin je dao naredbu da se sastavi popis svih zemalja koje su pomagale Ukrajini.

- Treba prijetnje ignorirati, svi vjeruju da neće doći do nuklearnog rata, rekao je Kuko.

Akrap je istaknuo kako Rusija ne može napraviti ništa, pogotovo prema Zapadu. 

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!