18:19 / 08.06.2021.

Autor: P.F./Hina

Reakcije na presudu Mladiću u BiH: On je živ, a mojih nema

Ratko Mladić ostaje doživotno u zatvoru

Ratko Mladić ostaje doživotno u zatvoru

Foto: Pool / Reuters

Predstavnici obitelji srebreničkih i drugih žrtava terora generala Ratka Mladića pozdravili su pravomoćnu presudu Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora ocjenjujući je važnim za ostvarenje pravde prema žrtvama.

Izricanje presude predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava pratili su u Haagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.

- Moram reći da je danas Sarajevska vijećnica bila premala da bi primila sve one koji su željeli nazočiti uživo izricanja presude Ratku Mladiću u Haagu. Tu je bila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Ona je poručila, među ostalim, kako bez istine i pravde zapravo nema pomirenja, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a dopisnik Ilko Barbarić.

- Slično je bilo i u mnogim drugim mjestima koja su u opisu presude Ratku Mladiću - Srebrenici, Prijedoru i mnogim drugim mjestima. Emocije su se vidjele na licima ljudi, osobito je to bilo prilikom izricanja presude što je popraćeno velikim pljeskom, dodao je.

- Diljem Federacije također je dočekano s odobravanjem, a nešto drugačija je slika u Republici Srpskoj. Među brojnim reakcijama bilježimo i onu američke veleposlanstvo koje pozdravlja hašku presudu. Međutim srpski član predsjedništva Milorad Dodik je rekao da je ovo još jedan pokušaj pravljenja mita od Srebrenice, izvijestio je Barbarić.

Šuhra Malić, koja je izgubila dvojicu sinova u Srebrenici rekla je kako joj je konačno lakše nakon izrečene presude Mladiću.

- Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše. Ovdje je toliko nišana (spomenika). Mene jako pogodi kada negiraju genocid. On je živ, a mojih nema, rekla je emotivno.

Džafija Hadžimulić, čiji su članovi obitelji također stradali, zadovoljna je presudom.

- Zadovoljna sam, nije on vrijedan naše djece, ali je važno da je presuđen genocid, rekla je Hadžimulić.

Genocid, međutim, nije presuđen za Prijedor i još četiri mjesta u BiH, čime ondje nisu zadovoljni.

- Ovdje jest bio genocid i to je nama bilo bolno. Kod nas je cijelo susjedstvo pobijeno, rekla je Ismeta iz Prijedora.

Pravna ekspertica i bivša časnica za vezu s Haškim tribunalom Vasvija Vidović rekla je kako nije bilo realno da će se genocid dosuditi u ostalim općinama u BiH u kojima su počinjeni zločini.

U Sarajevskoj vijećnici, gdje je organizirano praćeno izricanje presude, uslijedio je snažan pljesak nakon što su saznali da je Mladiću izrečena doživotna kazna zatvora.

Ministrica vanjskih poslova i visoka dužnosnika bošnjačke SDA Bisera Turković među prvima je reagirala, a ocijenila je presudu Mladiću povijesnom.

- Presuda Ratku Mladiću je konačna i povijesna. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu, napisala je među prvima na Twitteru Turković.

Banja Luka: Selektivna pravda

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik, bivši predsjednik Republike Srpske kaže da je ovime narušeno povjerenje u međunarodnu pravdu.

- Apsolutno takva vrsta pravde nije uspostavljena. Drugi cilj da se pomire narodi je zabluda. Haški sud je selektivno kažnjavao Srbe i doprinio da se produbi nepovjerenje, rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj, očekivano, nezadovoljni su presudom generalu Mladiću. U središtu Banja Luke istaknut je plakat u kojemu se ističe da ne priznaju haške odluke.

"Ti si ponos Srpske Republike", piše na transparentu. U rodnoj općini Kalinoviku u istočnoj Bosni napravljen je mural s likom osuđenom ratnog zločinca, a njegov rođak Zoran Mladić rekao je kako je presuda nepravedna prema Srbima.

- Da je pravde ne bi ni bio tamo. On tamo ne pripada. Nikakav on zločin nije napravio. Ostat će legenda srpskog naroda, junak, rekao je Zoran Mladić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!