17:06 / 08.06.2021.

Autor: Vijesti/P.F./HRT

Na presudu Mladiću reagirali BiH, Vlada RH, Bijela kuća, UN, EU...

Reakcije na presudu Ratku Mladiću

Reakcije na presudu Ratku Mladiću

Foto: Armin Durgut/Patrik Macek / PIXSELL/SHUTTERSTOCK

Nakon, a i uoči izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, stigle su brojne reakcije. Mladiću je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) potvrdilo doživotnu kaznu zatvora.Vlada Republike Hrvatske objavila je priopćenje u kojemu pozdravlja presudu Mladiću te ju smatra primjerenom.

U priopćenju među ostalim stoji: 

"Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji."

Premijer na Twitteru o presudi Mladiću

- Pozdravljamo presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora. Nadamo se da će presuda donijeti djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela i članovima njihovih obitelji, napisao je na Twitteru premijer Andrej Plenković te podijelio priopćenje Vlade o tome.

Medved: Žao mi je što nije uvažen podnesak RH pa da Mladić odgovara i za zločine u Hrvatskoj 

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da je iznimno žalostan što se nije uvažio podnesak Republike Hrvatske pa da Mladić odgovara i za zločine i u Hrvatskoj. Kazao je i da vjeruje da će se imati toliko odgovornosti prema žrtvama i da će Mladić dobiti doživotni zatvor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!