Rekordan toplinski val i u Americi

21.07.2022.

09:28

Autor: V.K./HRT/Hina

Toplinski val i u Americi

Toplinski val i u Americi

Foto: David Swanson / REUTERS

Oko 100 milijuna Amerikanaca od New Yorka do Las Vegasa ovoga je tjedna upozoreno na toplinski val jer temperature rastu i znatno više od 38 Celzijevih stupnjeva, što je dio ekstremnih vremenskih uvjeta koji su se pogoršali zbog klimatskih promjena.

Očekuje se da će temperature u New Yorku doseći 37,2 stupnja te da će biti oboreni dnevni rekordi u Teksasu, Louisiani i Arkansasu, objavila je u srijedu Nacionalna meteorološka služba (NWS).

U sklopu prognoze NWS-a za Dallas u Teksasu, gdje se predviđa da će temperatura doseći 44,4 stupnja, građani su upozoreni da izbjegavaju naporne aktivnosti tijekom najveće vrućine i da piju vodu.

Kapetan i pastor Vojske spasa New Yorka Jack Tripari pomaže ljudima pogođenima toplinskim valom. U srijedu je uveo jednu ženu u centar Vojske spasa kako bi joj dao vode i omogućio joj da se rashladi.

- Mislim da mnogi ljudi ne znaju za ovu uslugu i pomoć koju možemo pružiti tijekom ekstremnog vremena, rekao je Tripari.

Rashladni centar Vojske spasa Brooklyn Bay Ridge jedan je od njihovih brojnih centara diljem zemlje. Radio je samo nekoliko dana u lipnju, ali ovaj bi put mogao ostati otvoren barem do kraja tjedna, rekao je Tripari.

Znoj se cijedio s lica 32-godišnjeg Maka Arroya dok je skupljao smeće s pločnika u New Yorku u srijedu. Sanitarni radnik Clean Spacea rekao je da duž svoje rute povremeno ulazi u poslovne prostore kako bi se rashladio.

- Ne možete učiniti ništa drugo nego piti vodu. Srećom, u svakom bloku postoji trgovina, rekao je Arroyo.

Obitelj Rose Cowles Fussell u Glenmori u Louisiani postavila je klimatizacijski uređaj u kućicu za pse u kojoj je njezin 15-godišnji američki buldog Boston. Zamrzavali su tetrapake od mlijeka pune vode i bacali ih u bazen. Ali u srijedu su se odlučili na put u nadi da će pronaći hladniju klimu.

- Odlazimo odavde, rekla je Cowles Fussell za Reuters.

Spakirala je stvari, supruga, dvoje tinejdžera i psa smjestila u auto te krenula na putovanje dugo 1200 km do plaže Fernandina na području Jacksonvillea na Floridi.

Onečišćenje zraka predstavlja još jedan rizik za zdravlje tijekom vrućina. Onečišćenje iz elektroenergetskog sustava može se više nego udvostručiti kada elektrane rade punom parom kako bi klimatizacijski uređaji radili.

U Novoj Engleskoj emisija ugljikova dioksida skočila je na 123 metričke tone na sat malo prije 20 sati u utorak prema mjesnom vremenu. To je više nego dvostruko više po satu u odnosu na prije tijekom dana kada je zabilježeno samo 58 metričkih tona, prema procjenama ISO New Englanda, mrežnog operatera za regiju od šest država.

Toplinski val u SAD-u prati onaj u Europi gdje su zabilježene rekordno visoke temperature koje su pogodovale nastanku brojnih šumskih požara, a znanstvenici kažu da će takvi vremenski uvjeti s klimatskim promjenama postati sve češći.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je najavio skroman paket mjera za borbu protiv klimatskih promjena koji uključuje nova financijska sredstva za rashladne centre i poticanje novih projekata vjetroelektrana na moru u Meksičkom zaljevu bogatom naftom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!