Toplinski val stigao u Hrvatsku

21.07.2022.

06:55

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Toplinski val danas će zahvatiti dio Hrvatske, a do subote veći dio zemlje. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje da je danas moguć na području Knina i Rijeke. Najviše dnevne temperature na vrhuncu toplinskog vala bit će od 35 do 40 °C.

U petak bi toplinski val mogao zahvatiti i područje Karlovca i Gospića, a od subote i područje Zagreba, Osijeka, Splita i Dubrovnika.

Zbog toplinskog vala glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozvao je sve vatrogasne zajednice priobalja da povećaju broj ophodnji i pojačaju motrenje. Pozvao je i građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje.

Podsjetio je i na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, zabranu korištenja roštilja u prirodi te bacanja opušaka, ali i bilo kakvog drugog neodgovornog ponašanja koje može izazvati požar.

Zbog visokih temperatura povećan broj pacijenata u bolnicama

- Ovako velike vrućine uzrokuju i kod zdravih ljudi tegobe ako se ne pridržavaju pravila. Dolazi do glavobolje, vrtoglavice, pa čak i kolapsa kada se temperatura u zatvorenim prostorima previše snizi te se zatim izađe na 37 stupnjeva, rekla je Nataša Mavrinac, liječnica HTM-a Sušak KBC-a Rijeka.

Dodaje kako se u bolnicu javljaju i kronični bolesnici zbog pogoršanja tegoba. Naglašava da je zbog vrućina povećan broj pacijenata.

Preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućine i toplinskog udara

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima - samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Ako imate zdravstvene probleme, držite lijekove na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijusovih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!