Nastavlja se evakuacija stranih državljana iz Sudana

24.04.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: M.M./Hina/HRT

Nastavljaju se evakuacije iz Sudana

Nastavljaju se evakuacije iz Sudana

Foto: Ministero della Difesa / via Reuters

Devetnaest hrvatskih državljana, od ukupno 21, napustilo je Sudan u kojem bjesne sukobi, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Mnoge zemlje posljednjih dana evakuiraju svoje državljane iz Sudana, gdje su u desetodnevnim borbama za vlast između vojske i paravojnih snaga poginule stotine ljudi.


Više u prilogu Dražena Stefanova:

video thumb

Nastavlja se ubrzana evakuacija stranih državljana iz ratom zahvaćenog Sudana. U akciji izvlačenja hrvatskih državljana pomaže francuska vojska, koja evakuirane prevozi u svoju vojnu bazu u obližnjem Džibutiju.

- Vrlo smo zabrinuti zbog svega što se ondje događa. Pozdravljamo brzu reakciju i koordinaciju u evakuaciji naših građana, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

MVEP je ranije objavio da je 21 hrvatski državljanin, a radi se većinom o osobama s dvojnim državljanstvom, zatražio pomoć pri repatrijaciji. Njih 19 tijekom jučerašnjeg dana napustilo je Sudan, odgovorio je MVEP na Hinin upit.

- Ova repatrijacija, u vrlo izazovnim uvjetima, realizirana je suradnjom Veleposlanstva RH u Kairu i Konzularne uprave MVEP-a, uz pomoć članica EU, priopćio je MVEP.

Francuzi su dosad evakuirali 400-tinjak državljana zemalja Europske unije, i to u jeku najžešćih borbi sukobljenih frakcija. Zabilježeni su i napadi na evakuacijske rute. Naime, više puta pucano je na konvoj koji je išao prema luci Port Sudan.

 - Posebno želim zahvaliti Francuskoj i zemljama koje nisu evakuirale samo svoje državljane nego i druge. Osoblje Europske unije, ukupno 21 osoba, već je stiglo u Europu, a mnogo više njih, ne samo iz zemalja Europske unije nego i drugih država, evakuirano je iz Sudana. Ne mogu govoriti o konkretnim brojevima, no sigurno je riječ o više od 1000 ljudi, poručio je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Odjekuju eksplozije i pucnjevi


Eksplozije i pucnjevi nisu prestali odjekivati Kartumom i drugim gradovima, ali strane prijestolnice su uspjele dogovoriti prolaz s dvije zaraćene strane: vojskom generala Abdela Fataha al-Burhanea, de facto vođe Sudana, i njegovog zamjenika koji mu je postao suparnik, general Mohamed Hamdane Daglo, koji zapovijeda paravojnim Snagama za brzu potporu (RSF).

Iznenadna erupcija nasilja između vojske i RSF-a 15. travnja izazvala je humanitarnu krizu i ubila 420 ljudi.

Zajedno s milijunima Sudanaca bez pristupa osnovnim uslugama i zarobljenima u svojim domovima, tisuće stranih diplomata, humanitarnih radnika, studenata i njihovih obitelji prošlog su se tjedna našli u ratnoj zoni.

Borbeni zrakoplovi bombardirali su glavni grad, glavna zračna luka bila je u središtu borbi, a topničke baraže učinile su nesigurnim kretanje u i iz jednog od najvećih afričkih gradova.

Više od 1000 državljana EU-a evakuirano je iz zemlje, objavio je u ponedjeljak europski ministar vanjskih poslova Josep Borrell.

Nekoliko arapskih prijestolnica također je evakuiralo stotine svojih državljana.

Nasilje, uglavnom u glavnom gradu i Darfuru, na zapadu, ostavilo je više od 420 mrtvih i 3700 ozlijeđenih prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Većina evakuiranih stranaca je diplomatsko osoblje, a mnogi državljani još uvijek čekaju mjesto u dugim konvojima bijelih automobila ili autobusa s logotipima koji neprekidno polaze za Port Sudan na istočnoj obali ili za zračne baze izvan Kartuma.

"Strah za budućnost"


Stručnjaci i humanitarci pitaju se nakon odlaska velikog broja stranaca što će biti sa Sudancima.


- Bojim se za njihovu budućnost, priznao je norveški veleposlanik Endre Stiansen na Twitteru. Sada oružje i osobni interesi teže više od vrijednosti i riječi: svi scenariji su loši, napisao.


Pet milijuna stanovnika Kartuma ima samo jedno na umu: napustiti grad koji sve više liči na zamku. Voda i struja u prekidu su već nekoliko dana, telefonske komunikacije su prekinute, a hrane ponestaje.


U zemlji u kojoj je inflacija već bila troznamenkasta u normalnim vremenima, kilogram riže ili litra benzina sada se prodaju po cijenama suhog zlata.


Međutim, benzin je ključ za bijeg: potrebno je mnogo da se stigne do susjednog Egipta, 1000 km sjeverno, ili doći do Port Sudana, 850 km istočno, i nadati se ukrcaju na brod.


Utjecaj nasilja na ionako kritičnu humanitarnu situaciju u Sudanu se pogoršava, upozorava UN.


Uhvaćene u unakrsnoj vatri, agencije UN-a i mnoge humanitarne organizacije obustavile su svoje aktivnosti. Pet humanitarnih radnika, uključujući četiri iz UN-a, ubijeno je, a prema liječničkom sindikatu, gotovo tri četvrtine bolnica ne radi.


Već su tisuće Sudanaca pobjegle u Egipat, Južni Sudan i Čad, koji graniče s Darfurom.


Borbe su se dovoljno smirile tijekom vikenda da su Sjedinjene Države izvukle osoblje veleposlanstva vojnim helikopterom, što je izazvalo navalu evakuacija u drugim zemljama.


Francuska i Njemačka u ponedjeljak su objavile da su evakuirale oko 700 ljudi, ne navodeći njihovu nacionalnost. Zrakoplov njemačkih zračnih snaga s evakuiranim osobama sletio je u Berlin rano u ponedjeljak.


Nekoliko zemalja poslalo je vojne zrakoplove iz Džibutija da odvezu ljude iz glavnog grada, dok su druge odvezle ljude konvojima u Port Sudan na Crvenom moru, koji je udaljen oko 800 km cestom od Kartouma. Odatle su se neki ukrcali na brodove za Saudijsku Arabiju.


Kina, Danska, Libanon, Nizozemska, Švicarska i Švedska također su rekle da su izvukle svoje državljane, dok je Japan rekao da se priprema poslati tim za evakuaciju iz Džibutija.


Vojska i RSF zajedno su izveli državni udar 2021., ali su se posvađali tijekom pregovora o integraciji dviju skupina i formiranju civilne vlade četiri godine nakon što je svrgnut s vlasti autokrat Omar al-Bašir.


Njihovo rivalstvo povećalo je rizik od šireg sukoba koji bi mogao uvući vanjske sile.

Prvi njemački evakuacijski zrakoplov iz Sudana sletio u Berlin


U zrakoplovu je bio 101 njemački građanin i njihovi članovi obitelji te državljani partnerskih zemalja, reklo je ministarstvo.

Nakon zaustavljanja u Jordanu, putnici su stigli u njemački glavni grad u 6.15.

Kao i druge zemlje, Njemačka je počela vojnu evakuaciju u nedjelju.

Ukupno su tri Airbusa A400Ms Bundeswehra odletjela u Sudan po ljude koje treba evakuirati.

Njemačke oružane snage i ministarstvo vanjskih poslova nastoje prevesti ukupno više od 300 njemačkih državljana registriranih na kriznom popisu uz građane partnerskih zemalja, ako je moguće.

U misiju je uključeno više od 1000 pripadnika Bundeswehra.

Rezervat s lavovima pokraj Kartuma upozorava na nestanak struje i hrane


Zbog žestokih borbi koje se vode u Sudanu, a prouzročile su kaos i smrt više stotina ljudi, strahuje se i za sudbinu 25 lavova i ostalih životinja u rezervatu za divlje životinje nedaleko od Kartuma.

Zaposlenici te ustanove izvijestili su da je nestalo struje kojom se napajaju sigurnosne ograde oko ograđenih prostora i da im nedostaje hrane za velike mačke. Svaka od njih dnevno treba od pet do 10 kilograma mesa.

- Prvo neka Alah zaštiti Sudan i narod Sudana, stoji u priopćenju sudanskog Centra za spašavanje životinja, koji upozorava da je stanje i u utočištu postalo "kritično".

Objavljeno je da ondje više nema stalnog osoblja.

Rezervat je smješten oko sat vremena vožnje jugoistočno od Kartuma, nedaleko od vojne baze pokraj koje svakodnevno traju sukobi i mnogo je mrtvih.

U rezervatu je 25 lavova i mnogo ostalih životinja poput gazela, deva, majmuna, hijena i ptica.

- Zbog nestanka struje pod golemim smo pritiskom, a zalihe hrane i pića počinju nam nestajati, stoji u priopćenju te se dodaje da im je jedno od dostavnih vozila ukradeno.

Nestanak struje predstavlja "stvarnu prijetnju" jer je za objekt važna električna energija kojom se napajaju sigurnosne ograde oko ograđenih prostora.

Zaposlenici su uputili apel u kojemu "pozivaju sve dužnosnike i one koji mogu pomoći da interveniraju što je prije moguće".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!