Rusi na biralištima, vladajuća stranka bori se za premoćnu većinu

10:05 / 17.09.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/I.B.

Izbori u Rusiji

Izbori u Rusiji

Foto: HTV / HRT

U Rusiji su počeli trodnevni parlamentarni izbori. Glasuje se na 96.000 biračkih mjesta i u 11 vremenskih zona, od Baltika do Pacifika, u Moskvi i još nekim gradovima i elektronički. Glasanje je najprije počelo na dalekoistočnom poluotoku Kamčatki. 

Glasovanje je test moći predsjednika Vladimira Putina, dok se Kremlj suočava s nezadovoljstvom kod kuće zbog pada životnog standarda i zategnutih odnosa sa Zapadom.

Na kocki je premoćna većina Jedinstvene Rusije u Dumi koja broji 450 mjesta, što je prošle godine pomoglo Putinu da provede ustavne reforme koje mu dopuštaju da se kandidira ponovno i ostane na vlasti do 2036. godine.

Glasovanje će trajati do kasno u nedjelju te se smatra pokusnim glasovanjem za predsjedničke izbore 2024. godine, što je vrlo osjetljiv trenutak za Kremlj ako se odluči na političku tranziciju prema novoj čelnoj figuri.

Putin, bivši KGB-ovac koji će sljedeći mjesec napuniti 69 godina, nije rekao hoće li se ponovno kandidirati na izborima kad njegov sadašnji mandat istekne 2024. godine. Služio je kao predsjednik i premijer od 1999. godine.

- Svi smo jednako zainteresirani da u parlament uđu odgovorni, aktivni, ljudi s autoritetom, koji su u stanju održati riječ, ispuniti obećanja te opravdati nade i povjerenje ruskih građana, rekao je Putin.

Najveći Putinov kritičar u zemlji, zatvoreni borac protiv korupcije Aleksej Navaljni, nada se da će kampanja taktičkog glasovanja koju provodi njegov tim u egzilu zasjeniti Jedinstvenu Rusiju te joj umanjiti šanse da osigura premoćnu većinu.

45-godišnji bivši odvjetnik, čiji je pokret zabranjen kao ekstremistički ovo ljeto, zatvoren je u ožujku u slučaju koji je nazvao trumpovskim nakon oporavka od trovanja sovjetskim nervnim otrovom.

Njegovi saveznici, koji optužuju Kremlj za ugnjetavanje, nemaju šanse čak ni za malu političku ulogu nakon što im je zabranjeno da se kandidiraju na izborima zbog poveznice s Navaljnijevom mrežom.

Kremlj niječe bilo kakvo politički motivirano ugnjetavanje i kaže da su pojedinci zatvoreni zbog kršenja zakona.

Pod pritiskom

Komunistička partija koju predvodi 77-godišnji parlamentarni veteran Genadij Zjuganov najveća je konkurencija vladajuće stranke na izborima, nakon čega slijedi stranka LDPR koju predvodi 75-godišnji nacionalist Vladimir Žirinovski.

No te stranke, kao i stranka Pravedna Rusija, podupiru Putina u mnogim ključnim političkim pitanjima.

Navaljnijevi saveznici nazivaju izbore prijevarom te su rekli pristašama da glasaju za kandidate koji imaju najbolju šansu pobijediti Ujedinjenu Rusiju u svojim okruzima. Mnogi od tih političara su komunisti.

Rejting i Putina i Jedinstvene Rusije pod pritiskom je zbog toga što plaće godinama ili padaju ili stagniraju, uz frustracije zbog pandemije i rastućeg broja zaraženih.

Uoči izbora, Putin je odobrio jednokratno povećanje plaće policajcima, vojnicima i umirovljenicima, koraci kojima je cilj učvršćivanje glasačke baze Jedinstvene Rusije.

Državne ankete pokazuju da je popularnost Komunističke stranke narasla proteklih mjeseci, dok je rejting Jedinstvene Rusije na najnižoj točki od 2006. godine, iako i dalje ostaje najpopularnija stranka.

Glasanje se događa zajedno s izborima za regionalne guvernere i lokalne zakonodavne skupštine. Rastegnuto je na tri dana zbog opreza od širenja covida-19, dok kritičari tvrde da je time oslabljeno nadgledanje da se ne dogodi glasačka prijevara.

Izbori u Moskvi i nekoliko regija imat će mogućnost elektroničkog glasovanja po prvi puta, što je novitet koji kritičari prozivaju netransparentnim i lakim za zloupotrebu.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) neće slati promatrače u Rusiju po prvi puta od 1993. godine.

Kritičari Kremlja optužili su vlasti da koriste prljave trikove da sabotiraju njihove kampanje. Boris Višnevski, koji se kandidirao na lokalnim izborima u Sankt Peterburgu, rekao je da se dva "lažna" kandidata s istim imenima kao on, čak i istom bradom u svojim službenim portretima, kandidiraju na izborima protiv njega.

Ovo je prvi puta da je Jedinstvena Rusija provodila kampanju za glasove na teritoriju istočne Ukrajine koji drže moskovski separatisti i gdje je Rusija podijelila 600 tisuća putovnica, izazvavši bijes Ukrajine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!