19:04 / 15.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Saveznici Navaljnog: Glasajte za komuniste!

Aleksej Navaljni, arhivska snimka

Aleksej Navaljni, arhivska snimka

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

Saveznici zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog pozvali su Ruse da glasaju za Komunističku partiju na parlamentarnim izborima ovog tjedna. Poručuju da bi ta kampanja taktičkoga glasanja koja bi trebala naštetiti vladajućoj stranci Jedinstvenoj Rusiji.

Navaljnijeva kampanja "pametnog glasanja" osmišljena je kako bi konsolidirala glasove onih koji se protive Jedinstvenoj Rusiji, stranci koja trenutačno ima tri četvrtine mandata u Donjem domu parlamenta i dominira ruskim političkim životom.


Ta je inicijativa jedna od rijetkih preostalih poluga za Alekseja Navaljnog, koji je na odsluženju dvije i pol godine zatvora zbog navodnih kršenja uvjetnog otpusta.  

Njegov pokret označen je kao "ekstremistički" uoči izbora 17. i 19. rujna. Zakon koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u lipnju zabranio je članovima takvih skupina da se kandidiraju.


- Milijuni ljudi u Rusiji mrze Jedinstvenu Rusiju. Svima koji nisu zadovoljni onime što se događa u zemlji objasnite da moraju izići i glasati na ovim izborima, rekao je Navaljnijev saveznik Leonid Volkov u videu koji prati popis kandidata za koje Navaljnijevi saveznici kažu da imaju najveće izglede pobijediti Jedinstvenu Rusiju u različitim izbornim okruzima.Većina kandidata koje Navaljnijevi saveznici podržavaju iz Komunističke su partije, druge po popularnosti stranke u Rusiji. Trenutno ima 43 zastupnika u parlamentu sa 450 mjesta. 


Navaljnijevi saveznici preporučili su komunističke kandidate u 11 od 15 gradskih okruga.Nakon što su Navaljnijevi saveznici objavili svoju listu, Putinov saveznik, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je vlastitu listu preporučenih kandidata u gradu.


- Ja sam na čelu stranačke liste Jedinstvena Rusija u Moskvi i pozivam vas da glasate za ovu stranku, napisao je Sobjanin na svojoj internetskoj stranici.


Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, pomogao je u osnivanju Jedinstvene Rusije, ali nije njezin član.


Uoči glasanja, Putin je odobrio veće plaće i jednokratne isplate vojnicima i pripadnicima policije. Obećao je slične mjere za umirovljenike.


Kritičari Kremlja kažu da su mjere osmišljene kako bi se pojačala podrška Jedinstvenoj Rusiji. Kremlj kaže da mjere potpore nemaju nikakve veze s glasanjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!