07:56 / 31.03.2022.

Autor: T.V./IMS/HRT

Zapadni obavještajci bjeruju da Rusija samo "kupuje vrijeme"

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Arhiva / Shutterstock

Unatoč ruskim obećanjima, Moskva nastavlja granatirati Černjihiv. Zapadni obavještajci smatraju da Rusija najavom o smanjenju vojne aktivnosti oko glavnog grada, samo kupuje vrijeme za borbe koje će se voditi u idućim danima. Na oslobođenim područjima oko Kijeva, ukrajinski vojnici utvrđuju položaje. U uništenim selima ostale su tek spaljene kuće i tijela ruskih vojnika.

U razorenom Mariupolju dogovoren je prekid vatre kako bi se evakuirali civili. U gradu nekoć punom života, mrtvi se pokapaju ispred zgrada.

- Radili smo da bismo imali dobar život, a sada smo stojimo kraj vatre kao beskućnici. Koliko će to trajati? Nemamo se gdje istuširati, pijemo vodu koja je stigla Bog zna odakle. Ovo nije život za umirovljenika, rekla je Ljudmila.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku uništavanja ukrajinskih oklopnih vozila. Putinova vojska od prvog dana invazije žestoko napada milijunski grad Harkiv. Lokalni metro postao je utočište tisućama građana, među njima i Sergeju, studentu pete godine medicine, koji je pored tračnica otvorio improviziranu ambulantu.

- Ovdje imamo skladište lijekova. Među pacijentima koji mi svakodnevno dolaze na mjerenje tlaka, ima i oko 15 teško oboljelih. Imam onkološke pacijente i oboljele od poremećaja štitnjače i dijabetesa. Oni mi dolaze svaki dan, kaže Sergej Alhimov, student medicine iz Harkiva.

Za ukrajinskog predsjednika ruska obećanja o smanjenju vojne aktivnosti oko glavnog grada, znače tek pripremu za druge napade. Volodimir Zelenski poručuje - borit ćemo se za svaki pedalj naše zemlje.

- Ovo nije rusko povlačenje, već rezultat borbe naših branitelja. Vidimo da se istovremeno ruske snage grupiraju za nove udare u Donbasu. Pripremamo se za to, naglasio je.

Ruski šef diplomacije smatra da su pregovori u Istanbulu svakako korak naprijed.

- Ovo još nije konačan rezultat. Ali ukrajinski pregovarači ponovno su potvrdili da Ukrajina ostaje nenuklearna, neutralna i izvan NATO-a.To je značajan napredak, ističe Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Vladimira Putina čini se u zabludu dovode njegovi vlastiti savjetnici, koji samo govore "da". Neuspjeli Blitzkrieg na Ukrajinu rezultat je loše procjene. Bijela kuća i britanski obavještajci ističu da se Putin osjeća prevarenim od strane ruske vojske.

- Vidjeli smo ruske vojnike kojima nedostaje oružja i morala, kako odbijaju izvršiti naredbe, sabotiraju vlastitu opremu, pa čak i greškom ruše vlastiti zrakoplov, ustvrdio je Jeremy Fleming, čelnik britanskog Vladinog središta za komunikacije.

- Smatramo da je Putin krivo informiran od strane svojih savjetnika o tome koliko uistinu loše funkcionira ruska vojska na terenu i koliko sankcije osakaćuju rusku ekonomiju. Njegovi viši savjetnici boje mu se reći istinu, rekla je Kate Bedingfield, direktorica za komunikacije Bijele kuće.

Kako bi obuzdao divljanje cijene nafte, američki predsjednik Joe Biden razmatra najveće otpuštanje nafte u povijesti SAD-a. Kroz nekoliko mjeseci iz Strateških naftnih rezervi planira se otpustiti do 180 milijuna barela.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!