Rusija će 7. ožujka otvoriti humanitarne koridore u Ukrajini

08:15 / 07.03.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Humanitarni koridori

Humanitarni koridori

Foto: Jedrzej Nowicki / Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Ruska vojska prekinut će vatru i otvoriti humanitarne koridore iz nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev, u ponedjeljak u osam ujutro po srednjoeuropskom vremenu, odnosno u 10 po moskovskom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Koridori se otvaraju i iz gradova Harkiva, Mariupolja i Sumija, na osobni zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i s obzirom na trenutačnu situaciju u tim gradovima, navodi se.

Prema kartama koje je objavila novinska agencija RIA, koridor iz Kijeva vodit će do Bjelorusije, a civili iz Harkiva imat će samo koridor prema Rusiji. Koridori iz Mariupolja i Sumija vodit će i do drugih ukrajinskih gradova i do Rusije.

Oni koji žele napustiti Kijev također će moći biti prebačeni zračnim putem u Rusiju, priopćilo je ministarstvo, dodajući da će se koristiti bespilotnim letjelicama za praćenje evakuacije, a "pokušaji ukrajinske strane da prevari Rusiju i cijeli civilizirani svijet... ovaj put neće uspjeti".

Dvije planirane operacije evakuacije iz Mariupolja i obližnjeg grada Volnovahe nisu uspjele u protekla dva dana jer su se strane međusobno optuživale da nisu prestale pucati i granatirati.

Samo iz Mariupolja ukrajinske vlasti planiraju evakuirati više iz 200.000 civila, odnosno pola gradskog stanovništva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!