Rusija će dio prihoda od ugljikovodika potrošiti na ofenzivu u Ukrajini

22:59 / 27.05.2022.

Autor: HRT/Hina

 Anton Siluanov

Anton Siluanov

Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters

Rusija treba dobiti još 13,7 milijarda eura od svog izvoza ugljikovodika u 2022., kojega će dio namijeniti za nastavak ofenzive u Ukrajini, rekao je u petak ruski ministar financija.

- Ocjenjujemo da bi dodatni prihodi od ugljikovodika mogli iznositi do 13,7 milijarda eura, pokazuju procjene koje smo izradili s ministarstvom gospodarskog razvoja. Ranije smo dio tog novca od nafte i plina stavljali u zalihe, ali ove godine ćemo ga u cijelosti potrošiti, rekao je Anton Siluanov u razgovoru koji je prenosila televizija. Omogućit će nam da više novca damo umirovljenicima, obiteljima s djecom i za posebnu operaciju" u Ukrajini. Imamo sredstva, dodao je.

Zahvaljujući ponajprije veoma visokoj cijeni plina, Rusija trenutačno ubire rekordne prihode od prodaje ugljikovodika koji su uglavnom izuzeti od sankcija uvedenih Moskvi zbog njezine ofenzive u Ukrajini. Zemlje Europske unije nastoje smanjiti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu, ali se zasad nisu uspjele dogovoriti o postupnom prekidu kupnje ruske nafte jer Mađarska blokira prijedlog naftnog embarga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!